Időnként muszáj lenne otthon kenyeret sütnie mindenkinek. Íme egy szuper recept hozzá!
November 17-én a házi készítésű kenyerek napját ünnepeljük. Ha tehetném, receptre írnám fel mindenkinek, hogy néha készítsen otthon kenyeret: amellett, hogy nagyon finom, jól variálható és garantáltan adalékmentes, a sülő kenyér illata utánozhatatlanul békés hangulatot teremt. Sőt, ha kézzel dagasztjátok, simán „kigyúrhatjátok” közben magatokból a napi stresszt. Most az egyik kedvenc receptemet hoztam, a túrótól sokáig puha és foszlós marad belül, a sárgarépától pedig gyönyörű színe lesz.
Hozzávalók
2 közepes méretű cipóhoz- 20 dkg világos rozsliszt
- 10 + kb. 10 dkg kenyérliszt
- 1 csomag instant élesztő
- 25 dkg túró
- 8 dkg sárgarépa
- 1 dl langyos tej
- 1 tojás
- 1 teáskanál só
- 2,5 dkg durvára vágott dió
- 2,5 dkg napraforgómag
Elkészítés
A rozslisztet összekeverjük 10 dkg kenyérliszttel és az élesztővel, majd hozzámorzsoljuk az áttört túrót. Belekeverjük a megpucolt, finomra reszelt sárgarépát, a langyos tejet, az elhabart tojást és a sót.
A durvára vágott diót és a napraforgómagot forró, zsiradékmentes serpenyőben kissé megpirítjuk. Miután kihűltek, a tésztához adjuk. Végül részleteiben hozzáadagoljuk a maradék 10 dkg lisztet. Mennyisége függ a répa nedvességtartalmától és a tojás méretétől, nem biztos, hogy kelleni fog az összes. Sűrű szerkezetű tésztát kell kapnunk.
A megdagasztott tésztát letakarjuk, és meleg helyen a kétszeresére kelesztjük.
A megkelt tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, kettéosztjuk, és 1-1 cipót formázunk belőle. Sütőpapírral leterített sütőlemezre helyezzük, hagyjuk még negyed órát kelni, majd vízzel átkenjük a tetejüket. 190 fokra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt készre sütjük a cipókat.