Húsos-gombás pizza
Sokan nem vágnak bele a házi pizzakészítésbe, mondván, macerás és hosszadalmas. Utóbbi tény, nem egy gyors tésztát főzünk ki, előbbi viszont könnyedén megcáfolható. Igaz, hogy nem két perc, amikorra végre a sütőbe kerül, de amíg kel a pizza, nyugodtan csinálhatunk mást.
Hozzávalók
4 személyre- A tésztához:
- 50 dkg kenyérliszt
- 1 csomag instant élesztő
- 5 evőkanál olívaolaj
- 2 csapott teáskanál só
- kb. 3 dl langyos víz
- A feltéthez:
- 1 evőkanál olívaolaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 20 dkg sűrített paradicsom
- só
- 1 ág kakukkfű lecsipkedett levelei
- 1 ág oregánó lecsipkedett levelei
- 10-12 rozmaringlevél finomra aprítva
- 1 kis marék bazsalikomlevél + a díszítéshez
- 12 dkg csiperkegomba
- 10 dkg kolbász
- 10 dkg kockázott bacon
- 2 gömb (20 dkg) mozzarella
Elkészítés
A tésztához a lisztben elkeverjük az élesztőt, az olívaolajat és a sót. Apránként hozzáadagoljuk a vizet, megdagasztjuk, és rugalmas tésztává gyúrjuk. Letakarjuk, majd meleg helyen a kétszeresére kelesztjük.
A megkelt tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, kb. 1 cm vékonyra húzzuk (nyújtjuk), de lehet ennél vékonyabb vagy vastagabb is, ahogy jobban szeretjük. Sütőpapírral bélelt sütőlemezre tesszük.
Egy serpenyőben felhevítjük az olívaolajat, majd a megpucolt, lereszelt fokhagymát megfonnyasztjuk rajta. Hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, egy kevés sót és a bazsalikom kivételével az összes fűszert. Öntünk hozzá 2-3 evőkanál vizet, és lassú tűzön összefőzzük. Végül hozzákeverjük a felcsíkozott bazsalikomot is. Hagyjuk kicsit hűlni, majd megkenjük a szósszal a pizzatésztát úgy, hogy körben egy kis részt szabadon hagyunk.
Kirakjuk a megtisztított, felszeletelt gombával, a felkarikázott kolbásszal és a baconkockákkal, majd rámorzsoljuk a mozzarellát.
A pizzát 220 °C-ra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt készre sütjük, majd bazsalikommal díszítve tálaljuk.