Megunhatatlan és gyors. Ebédre vagy vacsorára. Wokos egytál
Ez az az étel, amit egyszerűen nem tudok megunni, ha gyors ebédről vagy vacsoráról van szó. A hozzávalóktól ne ijedjetek meg: egyrészt gombamód szaporodnak itthon az ázsiai jellegű üzletek (házhozszállítási lehetőséggel), másrészt az ismert két nagy diszkontlánc rendszeresen tart tematikus heteket, köztük ázsiaiakat is. Ilyenkor érdemes jól feltankolni: a rizstészta, üvegtészta, szójaszósz vagy éppen a szezám- vagy mogyoróolaj mind sokáig eláll, így bármikor előkaphatjátok ehhez a pár perc alatt elkészülő wokos egytálhoz.
Hozzávalók
4 személyre- 20 dkg üvegtészta
- 2 evőkanál olívaolaj/szezámolaj/mogyoróolaj
- 4 szelet csont nélküli tarja
- só, őrölt fekete bors
- 1 csokor újhagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- csilipaprika ízlés szerint
- 3 cm friss gyömbér
- 4 db színes (piros, sárga, zöld) kaliforniai paprika
- 1 dl sötét szójaszósz
- 1 csokor koriander (továbbá thai bazsalikom is finom hozzá)
- 1 marék sótlan földimogyoró
Elkészítés
Az üvegtésztát hőálló tálba tesszük, felöntjük annyi forrásban levő vízzel, amennyi ellepi, lefedjük, majd negyed órát állni hagyjuk.
Közben egy nagy wokban vagy vastag falú serpenyőben felhevítjük az olajat, és a vékonyra felcsíkozott tarját erős lángon átsütjük rajta. Közben sózzuk, borsozzuk. A kész hússzeleteket kiszedjük a serpenyőből és félretesszük.
Újabb adag olajat öntünk a serpenyőbe (elöblítés nélkül), rádobjuk a karikázott újhagymát, a megpucolt, felaprított fokhagymát és az apróra vágott, kimagozott, kierezett csilit. Mikor a hagymák kiadták illatukat, ráreszeljük a megpucolt gyömbért, és hozzáadjuk a megmosott, felcsíkozott paprikákat. Átsütjük, majd felöntjük szójaszósszal. Hozzáadjuk az aprított koriandert (és ha használunk, a thai bazsalikomot), beleforgatjuk a leszűrt üvegtésztát és a tarjacsíkokat. 1-2 perc alatt összesütjük, mogyoróval megszórva tálaljuk.