Húsmentes karfiol gyros
Az egyik legkedveltebb gyorsétel házilag elkészítve egészen más élményt nyújt. A gyrosnak ezúttal egy hús nélkül, sült karfiollal készült változatát mutatom meg.
Hozzávalók
2 adaghoz- Pita:
- 1 dl langyos tej
- 1,5 dkg élesztő
- 1 kávéskanál cukor
- 10 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 5 dkg durumliszt
- 5 dkg görög joghurt
- 1 kávéskanál só
- 1 kávéskanál olívaolaj
- 1 dl langyos víz
- Töltelék:
- 30 dkg karfiol (friss vagy fagyasztott)
- 1 dl olívaolaj
- 1 evőkanál gyros fűszerkeverék
- ½ kígyóuborka
- 10 dkg görög joghurt
- himalája só
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 db jégsalátalevél
- 1 db paradicsom
- ½ fej lila hagyma
Elkészítés
A langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt a cukor hozzáadásával. A liszteket összekeverjük, majd a közepén egy mélyedésbe öntjük a joghurtot, a sót, az olívaolajat, a felfutott élesztőt és a langyos vizet. A robotgép dagasztófejével vagy kézzel alaposan összegyúrjuk, majd letakarjuk, és legalább fél órát kelesztjük.
Eközben előmelegítjük a sütőt 180 °C-ra. Ha a karfiol friss, rózsáira szedjük, ha fagyasztott, kiolvasztjuk. Az olajat összekeverjük a fűszerkeverékkel. A karfiolrózsákat sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk, és ecset segítségével megkenjük a fűszeres olajjal. Az előmelegített sütőbe tesszük és kb. 25 percig sütjük.
A tzatzikihez lereszeljük a kígyóuborka felét, lecsepegtetjük belőle a felesleges folyadékot, majd a himalája sóval és az áttört fokhagymával a görög joghurthoz keverjük.
A salátát leveleire szedjük, a paradicsomot felkockázzuk, a maradék kígyóuborkát felszeleteljük, a meghámozott lila hagymát finomra aprítjuk.
A megkelt pitatésztát elfelezzük, majd liszttel megszórt nyújtódeszkán kb. fél cm vastag körlapokra nyújtjuk. Egy száraz serpenyőt felmelegítünk, majd 1-1,5 perc alatt megsütjük rajta a tészta mindkét oldalát.
Az elkészült pitákat befedjük egy-egy jégsalátalevéllel, elosztjuk rajta a felszeletelt friss zöldségeket, a sütőben sült karfiolt és a tzatziki öntetet, majd feltekerve tálaljuk.