Homer Simpson kedvence: az igazi amerikai fánk
Néztetek már úgy mesét, hogy közben figyeltétek, mit falatoznak kedvenc karaktereitek, mesehőseitek? Farsang lévén úgy gondoltam, látogassunk el a Simpson családhoz, és készítsük el Homer kedvencét, a nagybetűs amerikai fánkot!
Hozzávalók
16 darabhoz- 50 dkg liszt
- 1 csomag instant élesztő
- 5 dkg vaj
- 2 tojás
- 8 dkg cukor
- 1 csipet só
- kb. 2,5 dl langyos tej
- 4 dl olaj a sütéshez
- A díszítéshez:
- porcukor
- víz
- ételfesték
- színes tortadara
Elkészítés
1. A lisztben elkeverjük az instant élesztőt, majd elmorzsoljuk benne a vajat. Hozzáadjuk az elhabart tojásokat, a cukrot és a sót, majd apránként beleadagoljuk a tejet. A tej mennyisége függ a tojások méretétől, elképzelhető, hogy kicsivel kevesebbre vagy többre lesz szükségünk. Közepesen lágy, rugalmas tésztává dagasztjuk, majd letakarva, meleg helyen 1 órát pihentetjük-kelesztjük.
2. A kelesztési idő leteltével a tésztagombócot lisztezett felületen finoman átgyúrjuk, 1,5 cm vékonyra nyújtjuk. Nagyobb méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A tésztakorongok közepét kisebb kiszúróval kilyukasztjuk. (A maradék tésztát összegyúrjuk, és ezzel is hasonlóképp járunk el.)
3. A kiszaggatott fánkokat letakarjuk, és további 30-40 percet kelesztjük. Ezt követően közepesen forró olajban aranybarnára sütjük, és papírtörlőre szedjük hűlni.
4. A cukormázhoz a porcukrot sűrűn folyó állagúra keverjük víz hozzáadagolásával, és beszínezzük pár csepp ételfestékkel. A kihűlt fánkok tetejére kenjük vagy csorgatjuk, tetejüket tortadarával díszítjük.