Házi májkrémvariációk
Idejét sem tudom, mikor vásároltam utoljára boltban májkrémet. Annyi érv szól amellett, hogy otthon készítsük: gyorsan megvan, garantáltan tudjuk, hogy mi kerül bele, ráadásul úgy ízesítjük az alapverziót, ahogy csak szeretnénk. Az alábbi recepteket csirkemájból készítettem, de természetesen ezt a hozzávalót is kedvetek szerint variálhatjátok.
Hozzávalók
8-10 adaghoz- 50 dkg csirkemáj (szív nélkül)
- 1 teáskanál olaj vagy zsír
- 1 fej vöröshagyma
- őrölt fekete bors, só
- kevés cukrozatlan habtejszín
Elkészítés
A májat megtisztítjuk, kis darabokra vágjuk.
A zsiradékot felhevítjük egy serpenyőben, rátesszük a megtisztított, apróra vágott hagymát, és megdinszteljük rajta. Erre kerül a máj, erős lángon, forgatva alaposan átsütjük. Közben borsozzuk, a sütés végén megsózzuk.
A kész hagymás májat késes aprítóban áttörjük, fokozatosan kevés tejszínt adagolunk hozzá, ezzel krémesítjük. A tejszín elhagyható vagy puha vajra is cserélhető.
Ha további variálástól mentes alapverziót készítünk, sütés közben adjunk a májhoz például majoránnát!
Aszalt gyümölcsös-sajtos szendvics
Az alapverzió akár különleges előétellé is varázsolható, ha camembert vagy brie sajttal, valamint aszalt gyümölcsökkel (például szilvával vagy fügével) tálaljuk.
Parmezános-tojásos májkrém
Az alapverzió szerint elkészített májat 4 db keményre főtt, kihűlt tojással, 2 evőkanál mustárral, és 3-4 dkg lereszelt parmezánnal törjük krémesre. (Mennyisége jelentősen növekedni fog.)
Zöld fűszeres-kolbászmorzsás májkrém
Az alapverzióhoz sütés közben 2 ág kakukkfű lecsipkedett leveleit is hozzáadjuk, a kész májkrémhez pedig frissen vágott snidlinget forgatunk.
A felkarikázott kolbászt serpenyőben lesütjük zsírjára, majd addig sütjük, amíg kívülről ropogós lesz. Kivesszük a serpenyőből, apróra vágjuk, majd ezzel szórjuk meg a májkrémes szendvicset.