Ha már unod a piskótás sütit és kipróbálnál valami újat, ez tetszeni fog!
Hőmérőkkel elő!
Hozzávalók
28 cm-es tortaformához- Genovai piskóta
- 8 db tojás (M-es)
- 250 g liszt
- 40 g vaj
- 1 citrom reszelt héja
- 260 g kristálycukor
- 330 g áfonyalekvár
- Vanília mousse
- 500 g mascarpone
- 100 g joghurt
- 200 g porcukor
- 10 g zselatinpor
- 20 g vanília őrlemény
- 150 g habtejszín
- 125 g friss áfonya
Elkészítés
A piskóta elkészítése:
Habüstbe üssük bele a tojásokat adjuk hozzá a kristálycukrot majd helyezzük vízfürdőre úgy, hogy a víz ne érintkezzen a habüsttel. Hőmérő segítségével melegítsük 50 fokig, folyamatosan kevergetjük közbe. Ha elérte az 50 fokot, robotgép segítségével kihűlésig habosítjuk, majd hozzácsurgatjuk az olvasztott vajat a citrom reszelt héját. A lisztet 3 részletbe hozzászitáljuk (óvatosan, hogy ne törjön össze a piskótánk) sütőpapírral bélelt formába öntjük, majd 180 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt készre sütjük! Ha elkészült, teljesen kihűtjük, majd 2 részre vágjuk. Az áfonyalekvárt 3-4 evőkanál vízzel felforraljuk. Az egyik piskótalapot visszahelyezzük a tortaformába, majd megkenjük a lekvárral és ráhelyezzük a másik piskótalapot.
A vanília mousse elkészítése:
A tojások sárgáját a porcukorral és a vanília őrleménnyel egy habüstben kihabosítjuk, majd vízgőz felett folyamatos kevergetés közbe 70 fokig melegítjük. Ha elérte a 70 fokot, levesszük a vízfürdőről, majd robotgéppel kihűlésig habosítjuk. Hozzákeverjük a mascarponét és a joghurtot. A zselatinport annyi hideg vízbe áztatjuk, ami éppen ellepi, ha megszívta magát, mikróba éppen hogy folyósra melegítjük, majd hozzácsurgatjuk a krémünkhöz. A habtejszínt habbá verjük, majd óvatosan a krémhez keverjük. Az áfonyaszemeket félbevágjuk és beleforgatjuk a krémbe, ezután rá kanalazzuk a piskótára és elosszuk egyenletesen. Folpackkal lefedve egy éjszakára hűtőbe tesszük! Friss áfonyával díszítjük.