Gyümölcskenyér
Hozzávalók
- 50 dkg BL 80 kenyérliszt
- 1 ek. kínai ötfűszer
- 1 cs. élesztő
- 5 dkg mazsola
- 5 dkg aszalt barack
- 5 dkg aszalt datolya
- 5 dkg aszalt áfonya
- 5 dkg aszalt füge
- kandírozott narancshéj
- 1 db narancs
- 1 db citrom
- 1 db tojás
- 1 dl forró víz
- 2 dl langyos tej
- 1 ek. fügelekvár
- 1 ek. méz vagy lekvár a fényezéshez
Elkészítés
1. A dagasztógépbe beletesszük a langyos tejet és az élesztőt, majd egy nagyobb kanál lekvárt. Hozzáadjuk a lisztet és egy pohár forró vizet, majd sózzuk, és egy nagy evőkanál mézet teszünk bele. Alacsony fokozaton elkezdjük keverni.
2. Felaprítjuk az aszalt gyümölcsöket, és fokozatosan hozzáadjuk a tésztához, és beleütünk egy tojást is. Nem kell túlságosan összedolgozni, a massza állaga akkor ideális, ha egy kicsit sűrűbb a nokedli tésztánál.
3. Formába töltjük a tésztát, majd legalább negyven percig meleg helyen kelesztjük, majd 180 fokon 45-50 percet sütjük.
4. Egy edényben világos színű lekvárt melegítünk kevés vízzel, majd a sütőből kivett gyümölcskenyér tetejét megkenjük ezzel a keverékkel. Tálaláskor vaníliafagyit adhatunk mellé.