Gyors tekercsek uzsonnára
Nyár van, és meleg, kivéve, ha nem jön az özönvíz, de szerencsére az ritkábban is van, meg persze kell is némi eső. A lényeg viszont az, hogy melegben az ember nem akar sütni mert még jobban melege lesz, ezért olyan ételeket kell kitalálni, amelyeket maximum a tűzhelyen kell megbabrálni, és azt se sokáig. Nyári gyerekzsúrokra, vagy csak simán uzsonnára is tökéletesek ezek a tekercsek, amik szendvicskenyérből készülnek: kinyújtjuk, megtöltjük feltekerjük. Ezután már csak tojásban kell megmártani és percek alatt kisütni.
A tekercsek lehetnek édesek, vagy sósak, a nagyon amerikai mogyoróvajas, lekváros verziótól egészen az sonkás, sajtosig. Én most az utóbbiból, és az előbbiből is mutatok egyet.
Hozzávalók
- A sajtos, sonkás tekercsekhez:
- 4 szelet szendvics kenyér
- 4 szelet sajt
- 4 szelet sonka
- 8 levél bazsalikom
- 2 tojás
- csipet só
- olaj a sütéshez
- bazsalikomlevelek a bazsalikom chipshez
- A mogyoróvajas, gyümölcsös tekercsekhez:
- 4 szelet szendvics kenyér
- 4 ek mogyoróvaj
- 5 dkg áfonya
- 5 dkg meggy kimagozva, félbe, negyedbe vágva
- 2 tojás
- csipet fahéj
- olaj/vaj a sütéshez
Elkészítés
Mindkét tekercshez a kenyereket nyújtófával nyújtsd olyan laposra, amilyenre csak tudod. A sajtos, sonkás verzióhoz terítsd a kenyerekre a sajt szeleteket, majd a sonkaszeleteket, végül helyezz mindegyik kenyérre 2-2 bazsalikomlevelet, és egyenként tekerd fel őket.
A mogyoróvajas verzióhoz a kinyújtott kenyereket kend meg 1-1 ek mogyoróvajjal, és oszlasd el rajtuk a gyümölcsöket, majd ugyanúgy tekerd fel.
A sonkás tekercshez verd fel a tojásokat és sózd meg. Hevítsd fel az olajat, a tekercseket mártsd meg a tojásban, és minden oldalán 2-2 perc alatt süsd pirosra. Szedd papírtörölközőre, és dobd az olajba a bazsalikom leveleket. 1 perc alatt süsd ropogósra, majd ezt is szedd a papírtörölközőre. Vágd félbe a tekercseket és kínáld a bazsalikomchipsszel.
Az édes tekercshez verd fel a tojásokat a fahéjjal. Hevítsd fel az olajat/vajat, a tekercseket mártsd tojásba, és minden oldalán 2-2 perc alatt süsd pirosra. Szedd papírtörölközőre, vágd félbe, és friss gyümölcsökkel kínáld.