Grillcsirke és sör nem lehet rossz
Megfelelő eszköz hiányában kihívást jelent olyan grillcsirkét sütni, aminek minden oldala egyformán pirult, és például a háta nem fő meg a sülés közben kicsorgó szaftban. Erre a problémára jelent megoldást az az Egyesült Államokban nagy népszerűségnek örvendő módszer, mely a csirke függőleges sütését teszi lehetővé.
Ott ezt fedeles grillen űzik az igazán komoly emberek, de magunkfajta városbéli puhányok, nyavalyások is alkalmazhatják egy átlagos konyhai sütő birtokában.
A fűszerezés szabadon variálható, jómagam momentán ezt a franciás változatot preferáltam.
Hozzávalók
- 1 db csirke (bontott)
- 2 evőkanál szobahőmérsékletű vaj
- 2 teáskanál kakukkfű
- só, bors
- 2-4 gerezd fokhagyma
- 500 ml dobozos sör (lehetőleg jó)
Elkészítés
1. A csirkét kívül-belül megsóztam, borsoztam, kívülről vékonyan bekentem a szobahőmérsékletű vajjal, és meghintettem a kakukkfűvel.
2. A sört kibontottam, és megittam a felét (ezért kell, hogy jó legyen), majd a dobozt egy tepsi közepére állítva egyszerűen ráhúztam a csirkét. (A konyhába éppen belépők legnagyobb megrökönyödésére.)
3. A vékonyra szeletelt fokhagymát a nyak felől a csirke melle és a bőre közé tuszkoltam szeletenként.
4. 200 fokos előmelegített sütőben, a hús állagát hústűvel rendszeresen kontrollálva, nagyjából 70 percig sütöttem.