Kóstoltál már gnudit? Ha még nem, akkor azért, ha már igen, akkor pedig pláne: itt egy szuper recept!
A gnudi a krumplis gnocchi könnyedebb, ricotta alapú verziója. Firenzei eredetű, neve jelentése „csupasz”, mely utalás arra, hogy ez az étel a ravioli leegyszerűsített változata. Itt ugyanis magából a töltelékből készül önálló fogás, vagyis csupaszon, tésztaborítás nélkül kerül az asztalra. Eredetileg zsályás vajjal tálalják, de én most kicsit megcsavartam a fogást: a zsályát egy finom zöldséges-húsos raguba rejtettem.
Hozzávalók
4 személyre- 50 dkg áttört túró vagy ricotta
- 2 db tojás
- 10 dkg parmezán sajt
- só, frissen reszelt szerecsendió
- 10-12 dkg liszt
- A raguhoz:
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 fej vöröshagyma
- 20 dkg kockázott bacon
- 2 db piros kaliforniai paprika
- 2 db zöld kaliforniai paprika
- só, őrölt fekete bors
- morzsolt zsálya
Elkészítés
A túrót vagy ricottát kikeverjük a tojásokkal, a parmezánnal és a fűszerekkel. Apránként hozzáadjuk a lisztet, amíg formázható állagú masszát nem kapunk. (A liszt mennyisége függ a túró vagy ricotta zsírosságától és a tojások nagyságától.) Hengereket formázunk belőle, majd lobogó, sós vízben kifőzzük a gnudikat. Miután a felszínre jöttek, mérettől függően még 2-3 percet még hagyjuk főni.
Közben egy serpenyőben felhevítjük az olajat, rátesszük a megpucolt, felaprított vöröshagymát, és megdinszteljük rajta. Hozzáadjuk a kockázott bacont, a megmosott, felcsíkozott paprikákat és a fűszereket, majd erős lángon, kevergetve összesütjük. A kifőtt gnudikra halmozva tálaljuk.