Fűszeres sült karfiol
A karfiol elképesztő finom zöldség – ha jól készítjük el. Szerintem sütve-karamellizálódva, fűszeresen a legjobb. És hogy milyen fűszert ajánlok hozzá? Jöhet nyugodtan bármi „egzotikusabb”, amit csak szerettek, például közel-keleti, indiai ízvilág. Én most az arab világra szavaztam, és egy baharat nevű keverékkel (fűszerpaprika, bors, szerecsendió, római kömény, fahéj, szegfűszeg, kardamom) vontam be a karfiolrózsákat. Tálaláshoz pedig török za’atart (kakukkfű, szumák, szezámmag) kevertem a görög joghurtba.
Hozzávalók
4 személyre- 1 nagyobb fej karfiol
- 8 evőkanál sütéshez alkalmas semleges ízű (olíva)olaj
- 2-3 teáskanál baharat fűszerkeverék
- só
- 25 dkg görög joghurt
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál za'atar
Elkészítés
A karfiolt megtisztítjuk, rózsáira szedjük. Az olajat kikeverjük a fűszerkeverékkel, kevés sóval és annyi vízzel, hogy jól beleforgathatók legyenek a karfiolrózsák. Egyesével megforgatjuk a keverékben, majd sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk egy rétegben. 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 35-40 perc alatt puhára sütjük.
A tálaláshoz a görög joghurtot kikeverjük a megpucolt, lereszelt fokhagymával, a za’atarral és kevés sóval. Ezzel tálaljuk a sült karfiolt.