Diétás fűszeres alma-körte lekvár
Karácsony előtt gyakran készítek szezonális gyümölcsökből, téli, melengető hatású fűszerekből 1-1 kis üveg lekvárt, hogy házi finomságokkal tölthessem meg a kekszes dobozba szánt linzereket.
Ezekből általában kis adagokat főzök, és tartósításra sincs szükség, mert rögtön a süteményekbe kerülnek. Az alábbi gyümölcsös finomság ráadásul cukormentes, így még a diétánkba is beilleszthető.
Hozzávalók
2 kis üveghez, kb. 2*3 dl- 30 dkg alma tisztítva mérve (kb. 3 nagy almából)
- 20 dkg körte tisztítva mérve (kb. 2 nagy körtéből)
- 1 dl narancslé
- fél citrom kifacsart leve
- 2 evőkanál szárított narancshéj
- 2 cm friss gyömbér megtisztítva, lereszelve
- 1 csapott kávéskanál őrölt fahéj
- 1 evőkanál 2:1 zselésítőpor
Elkészítés
1. A megtisztított, felkockázott almát és körtét egy lábasba szórjuk, felöntjük a narancslével, felforraljuk, majd alacsony lángon, kevergetve teljesen puhára főzzük a gyümölcsöket. Közben hozzáadjuk a citromlevet, a narancshéjat, a megtisztított, lereszelt gyömbért és a fahéjat.
2. Mikor teljesen megpuhult az alma és a körte, botmixerrel krémesre törjük. Hozzászórjuk a zselésítőport, és további 3-4 percet főzzük. Még forrón üvegekbe töltjük, hűlés után hűtőszekrényben tálaljuk.
„Sima” vaníliás és zabpelyhes linzerbe, valamint csokicseppes kekszekbe szoktam tölteni, de egy karácsonyi, ráérős reggelen „csak úgy”, vajas kalácsra kenve is nagyon finom.