Könnyű desszert hétvégére: Fahéjas karamell flan
Hozzávalók
- 6dl 2.8% tej
- 2dl habtejszín
- 6db egész tojás
- 2db tojássárgája
- 1ek őrölt fahéj
- 1db vaníliarúd
- 5ek kristálycukor
- Karamellöntet:
- 4-5ek kristálycukor
- 2 evőkanál víz
Elkészítés
- A kristálycukrot a vízzel alacsony hőmérsékleten megolvasztjuk és még folyós állapotban beleöntjük a formába (ne ijedjünk meg, ha visszahúz a formába vagy ha esetleg nem egyenletesen tudjuk elosztani, sütés közben szépen el fog olvadni!)
2. A tejet és a habtejszínt felrakjuk melegedni a vaníliarúd kikapart belsejével és a cukorral, addig melegítjük, amíg a cukor el nem olvad, majd félre húzzuk.
3. A tojásokat egy habüstben felütjük, habverővel egyneműsítjük, hozzáadjuk a fahéjat, majd apránként hozzácsurgatjuk a szobahőmérsékletűre visszahűlt tejes tejszínes keverékhez.
4. Habverővel alaposan összekeverjük majd ráöntjük a szufléformába öntött karamellre (ha nincs szuflé formánk akkor jó lehet egy sütésre alkalmas őzgerinc forma is)
5. 140 fokos sütőben vízfürdőben (magas falú sütésre alkalmas tepsibe vizet rakunk úgy, hogy a formában 3\4-ig lepje el) 40 percig sütjük, majd a hűtőben 2-3 órát hűtjük!