Ez a legfinomabb sajtos tészta receptje
Kultikus amerikai étel, legtöbben az USA-ban az otthon ízeivel azonosítják. Nem csoda: ahány ház, annyi szokás, az alap „sajtos tésztát” ahogy csak szeretnénk, kedvünkre variálhatjuk. Készíthetjük „csak ennyiből” de fel is turbózhatjuk zöldségekkel, baconnel vagy éppen csirkével. A „mac” macaronit jelent, és az amerikaiak elbow macaronit használnak hozzá. Bármilyen csőszerű tészta tökéletes hozzá, most a nagyon hasonlító szarvacskából készítettem. A sajtokat kedvetekre variálhatjátok, akár csak trappistából is készíthetitek, az aszalt paradicsomot pedig el is hagyhatjátok.
És a legfontosabb: betehetitek éppen csak a sütőbe, így olvadozó sajtba kanalazhattok, vagy süthetitek tovább mint én: ebben az esetben a ropogós morzsakéreg tejtől és sajttól megpuhult tésztát fog rejteni.
Hozzávalók
egy közepes méretű sütőtálhoz:- 25 dkg szarvacska tészta
- só
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 gerezd fokhagyma
- 40 dkg csirkemellfilé
- só, őrölt fekete bors
- 2 evőkanál vaj + a sütőtál kikenéséhez
- 3 dl tej
- 25 dkg sajt (vegyesen: trappista, edami és fehér cheddar)
- 1 teáskanál étkezési keményítő
- 5 dkg aszalt paradicsom
- 6 evőkanál zsemlemorzsa
- 1 teáskanál morzsolt kakukkfű
- 4 evőkanál reszelt parmezán
- bazsalikomlevelek a díszítéshez
Elkészítés
A tésztát lobogó, enyhén sós vízben 8 percet főzzük. Mikor elkészült, leszűrjük és félretesszük.
Egy nagy serpenyőben vagy lábasban felhevítjük az olívaolajat. Ráreszeljük a fokhagymát, majd beletesszük a kockázott csirkét. Sózzuk, borsozzuk, és közepes lángon átsütjük. Ha elkészült, szűrőkanállal átszedjük egy tálba, és a serpenyőt visszatesszük a tűzre.
Beledobjuk a serpenyőbe a vajat, felolvasztjuk, és hozzáöntjük a tejet. Felmelegítjük, majd rászórjuk a lereszelt sajtokat, és közepes lángon, kevergetve addig főzzük, amíg a sajt elolvad. Ekkor hozzáöntjük a kevés vízben simára kevert keményítőt, a főtt tésztát, a sült csirkét és az apróra vágott aszalt paradicsomot. Takaréklángra vesszük, és alaposan összeforgatjuk a tésztát a keményítőtől egyre sűrűsödő sajtos-tejes eleggyel.
A tésztát kivajazott sütőtálba halmozzuk, a tetejét megszórjuk sóval, őrölt fekete borssal és morzsolt kakukkfűvel ízesített zsemlemorzsával. 190 fokra előmelegített sütőbe tesszük, 10 perc után meghintjük reszelt parmezánnal, majd ízlés szerint 15-30 percet sütjük. Bazsalikomlevelekkel díszítve tálaljuk.