Ez a kedvenc indiai csirke receptünk!
Hozzávalók
4-5 adaghoz- A csirkéhez
- 1 kg csirkemell filé
- 400 g joghurt
- 3 evőkanál tandoori fűszerkeverék
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 szál újhagyma
- Só és bors ízlés szerint
- 1 db lime
- 1 kis csokor friss koriander
- 1 kisebb darab friss gyömbér
- A kenyérhez
- 500 g liszt
- 20 g élesztő
- 30 g kristálycukor
- 1 dl joghurt
- 3 evőkanál olívaolaj
- 300 ml víz
- 10 dkg olvasztott vaj + 4 evőkanál olívaolaj keveréke (a sütéshez)
Elkészítés
A csirkemellet alaposan átmossuk, lecsöpögtetjük és kisujjnyi vastagságúra csíkozzuk. A megpucolt fokhagymát kb. 1 dl olajjal botmixer segítségével összeturmixoljuk. Előkészítjük a gyömbért is, megpucoljuk majd lereszeljük és ezt is hozzáadjuk a fokhagymás olajhoz. Keverjük bele a tandoori fűszerkeveréket. Ezzel a páccal jó alaposan bekenjük a csirkemell csíkokat, majd lefóliázva 30 percre betesszük a hűtőbe, de minél többet áll, annál jobban összeérnek majd az ízek. Miközben áll, elkészítjük a kenyeret.
Egy nagy tálba kimérjük az átszitált lisztet. Az élesztőt 1 dl langyos vízben és 1 evőkanál kristálycukorral felfuttatjuk, majd a liszthez adjuk. A joghurtot 2 evőkanál oliva olajjal összekeverjük, majd ezt is hozzáadjuk. Adjuk még hozzá a maradék 2 dl vizet, fűszerezzük ízlés szerint frissen őrölt borssal és alaposan dolgozzuk össze. (Ne ijedjünk meg, ha a tésztánk túl lágy, ez nem egy hagyományos kenyér tészta lesz!) Takarjuk le egy konyharuhával és hagyjuk kelni 1 órán keresztül.
Amíg pihen a kenyerünk, befejezzük a csirkemellet. Egy tetszőleges lábosban olajat hevítünk és hirtelen megpirítjuk benne a csirkemellet. Adjuk hozzá a karikára vágott újhagymát, a friss koriandert, öntsük rá a joghurtot és csavarjuk bele a lime levét is. Kb. 1 percig alacsony lángon főzzük tovább, míg meg nem puhul. Ezzel el is készültünk, már csak a kenyér sütés van hátra.
Fél centi vastagságúra kinyújtjuk a kenyér tésztát. Helyezzünk egy kisebb tányért (kb. 10 cm átmérőjű) a tésztára és vágjuk körbe. Vágjunk ki annyi lapot, amennyi kijön a tésztából. A maradékot újra összegyúrjuk, kinyújtjuk és addig vágdossuk a lapokat, amíg el nem fogy a tészta. Egy serpenyőben fele vaj, fele oliva olaj keverékét magas hőfokra hevítjük, majd bele helyezzük a tésztalapokat és kb. oldalanként 30-30 másodperc alatt megsütjük. Akkor jó, ha már elérte az aranybarna színt. Még melegen tálaljuk a fűszeres csirkemell mellé.