Erdei gyümölcsös túrótorta
Hozzávalók
- Piskótalaphoz:
- 4 db tojás
- 4 ek. kristálycukor
- 4 ek. liszt
- 1 csipet só
- 22 cm átmerőjű tortaforma
- Túró mousse-hoz:
- 500 g túró
- 200 ml habtejszín
- 4 db lapzselatin
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 tk. vanília aroma
- 1 db citromhéja és leve
- kristálycukor ízlés szerint!
- Szószhoz:
- 250 g fagyasztott erdei gyümölcs
- 150 g kristálycukor (de főzés közben kóstolgassuk, és igény szerint édesítsük még)
- fél citrom leve
- 1 tk. vaníliás cukor
- 3 ek. étkezési keményítő
Elkészítés
Piskótalap:
1. Szedjük szét a tojásokat.
2. Kezdjük el a fehérjét felverni egy pici sóval, majd mikor kezd habosodni, adjunk hozzá 3 evőkanál cukrot és verjük kemény habbá.
3. A maradék cukorral (1 evőkanál) habosítsuk ki a sárgáját is. Ha ez is megvan, öntsük hozzá a fehérjehabhoz és óvatosan forgassuk bele.
4. Végül szitáljuk bele a lisztet és óvatosan, de gyors mozdulatokkal keverjük el.
5. Ne kevergessük sokáig, mert összeesik a tészta!
6. Öntsük bele a masszát a tortaformába, előmelegített sütőben süssük 180 fokon, 15-20 percig, de ellenőrizzük tűpróbával.
Túró mousse:
1. A túrót és a habtejszín felét (100 ml) botmixerrel turmixoljuk krémes állagúra, majd adjuk hozzá a vaníliás cukrot, az aromát, a citrom héját és levét, és ízesítsük ízlés szerint cukorral.
2. A 4 db zselatinlapot áztassuk hideg vízbe, kb. 5 percig, ezután jól nyomkodjuk ki kézzel és mikróban melegítsük folyóssá.
3. Vigyázzunk, ne forraljuk fel! Legyen kellemesen meleg.
4. Adjuk a túrókrémünkhöz és nagyon gyors mozdulatokkal keverjük jól el.
5. A maradék tejszínt robotgép segítségével verjük habbá, végül óvatosan forgassuk bele ezt is a krémünkbe.
6. Ha kivettük a tortaformából a piskótát, akkor most helyezzük vissza, kapcsoljuk rá és öntsük rá a piskótánkra a túrókrémet. Tegyük hűtőbe 2-3 órára.
Szósz:
1. Egy lábasba tegyük bele a fagyasztott erdei gyümölcsöt és közepes lángon kezdjük el forralni.
2. Ha már kezd puhulni, kicsit összeesett, hozzáadhatjuk a cukrot, vaníliás cukrot és a citrom levét.
3. Főzzük tovább kb. 5 percig.
4. Amikor már forr, vegyük le a tűzről és botmixerrel turmixoljuk át.
5. Ha ez is meg van, tegyük vissza főni.
6. A keményítőt hideg vízben oldjuk fel, majd öntsük ezt is hozzá, folyamatos keverés mellett.
7. Főzzük még 2-3 percig, hogy jól besűrűsödjön. Hagyjuk kihűlni, mielőtt felhasználnánk.