Erdei gyümölcsös kalácsfelfújt
Ha maradt húsvétról kalács, ki ne dobd, hiszen ha már szikkadt, akkor a legmegfelelőbb arra, hogy készíts belőle egy szép nagy tepsi kalácsfelfújtat. Kisebb mennyiségű maradék esetén arányosan kevesebb hozzávalóval, egyszemélyes formákban is megsütheted.
Hozzávalók
4-6 adaghoz- 25-30 dkg szikkadt kalács
- 5 dl tej
- 4 db (legalább közepes méretű) tojás
- 5 dkg cukor
- 1 evőkanál vanília aroma
- 15 dkg fagyasztott erdei gyümölcs
- 5 dkg vaj + a forma kikenéséhez
- porcukor a tálaláshoz
Elkészítés
A kalácsot felszeleteljük. A tejet kikeverjük a tojásokkal, a cukorral és a vaníliával. A kalácsszeleteket megmártjuk benne, és egy kivajazott sütőtálba tesszük (egy vagy akár két rétegben). A maradék tejet egyenletesen a tetejükre öntjük, megszórjuk a fagyasztott gyümölccsel (nem szükséges felolvasztani), és legalább 30 percet pihentetjük.
Sütés előtt a kalácsszeletek tetejére apró kockákra vágott vajat szórunk. 170 °C-ra előmelegített sütőben kb. 40 percet sütjük, félidőtől érdemes alufóliával letakarni. Langyosan, porcukorral meghintve tálaljuk.