Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Epres-rebarbarás omlós pite

Adásban volt: 2013. június 13.
A recepthez tartozó videó
Édes és fanyar egymásra találása egyetlen pitében: eper és rebarbara.
2016. május 23.

Hozzávalók

6-8 kis szelet
  • 10 dkg jéghideg vaj, felkockázva
  • 15 dkg liszt

  • 1 tojássárgája
  • 2-3 evőkanál jéghideg víz
  • 25 dkg eper
  • 25 dkg rebarbara
  • 4 evőkanál finomítatlan nádcukor
  • 2 evőkanál étkezési keményítő
  • opcionálisan: fűszerek (fahéj, vanília, kardamom, stb.)

Elkészítés

Elkészítjük a tésztát: aprítógépbe tesszük a felkockázott, és a jéghideg vajat (akár a mélyhűtőbe is tehetjük felhasználás előtt, hogy tényleg hideg legyen, a tészta állaga szempontjából nagyon fontos az alacsony hőmérséklet). Hozzáadjuk a lisztet, a sót, majd a géppel összedolgozzuk úgy, hogy csak nagyjából álljon össze, a vaj kb. borsónyi méretű maradjon. Ekkor  hozzáadjuk a tojássárgáját és a hideg vizet, majd gyorsan összekeverjük  még egyszer, így a tészta nagyjából összeáll. Kiöntjük egy nyújtódeszkára, és összegyúrjuk annyira, hogy fóliába tudjuk csomagolni. Hűtőbe tesszük legalább egy órára (vagy egy egész éjszakára).

A sütőt 190C fokra előmelegítjük. Összekeverjük  a felkockázott epret és rebarbarát  a nádcukorral és a keményítővel, ill. ha használunk, a fűszerekkel. A tésztából kb. egy 25 cm átmérőjű korongot nyújtunk, és egy sütőpapírral borított, liszttel meghintett tepsire fektetjük. A korong szélén kb. 4-5cm-nyi peremet hagyunk, a közepébe pedig szépen elrendezzük a gyümölcsöket. A szélét körben ráhajtjuk . (A nagy középső rész így szabadon van, csak a szélét borítja tészta). A tészta szélét vékonyan megkenhetjük tojásfehérjével. Kb. 35-40 perc alatt sül aranyszínűre. Amikor elkészült, lehűtjük, és magában, vagy vaníliafagylalttal tálaljuk.

5/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal
Mautner Zsófi

Mautner Zsófi receptje

Szerkesztőink kedvencei

Epres saláta juhsajttal

Epres saláta juhsajttal

Talán meglepő, hogy a salátába egyszerre kerül eper és juhsajt, de aki kipróbálja, nem fogja megbánni!

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.