Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Mini szilvás gombóc pirított mákkal

Adásban volt: 2013. március 22.
A recepthez tartozó videó
Sűrű, házi szilvalekvárral töltött, mákos "cake pop".
2016. január 12.

Hozzávalók

60 darabhoz
  • 1 kg szétfővő burgonya
  • 1 egész tojás
  • olívaolaj
  • 25-30 dkg liszt
  • 10 dkg szemes mák

  • 50 dkg sűrű szilvalekvár
  • 10 dkg vaj
  • 20 dkg friss kenyérmorzsa

Elkészítés

A burgonyát egészben, héjában, sós vízben, fedő alatt (kb. 40-50 perc alatt) teljesen puhára főzzük. A meghámozott, forró krumplit krumplinyomón áttörjük. Hozzáadjuk a tojást, az olajat (sima olaj helyett nagyon finom mákolajjal), az átszitált lisztet, a sót, végül az száraz serpenyőben, illatosra pirított, egész mákot. Gyorsan összedolgozzuk, és bucivá formázzuk. Négy részre osztjuk. Lisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk, és 5x5cm-es négyzetekre vágjuk. Ezeket megtöltjük egy-egy kávéskanál szilvalekvárral, és diónyi méretű gombóccá formázzuk. Forró, lobogó, sós vízben addig főzzük, amíg 6-8 perc alatt teljesen fel nem jön a víz tetejére. Miközben fő, a morzsát. az olvasztott vajon ropogósra pirítjuk A gombócot meghempergetjük benne, majd kevés porcukorral és reszelt citromhéjjal megszórjuk.

Minigombócként nyalókapálcikán, vagy hurkapálcán tálalhatjuk.

 

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Mini szilvás gombóc

Sűrű, házi szilvalekvárral töltött, mákos "cake pop".

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.