Epres-rebarbarás omlós pite
Hozzávalók
6-8 kis szelet- 10 dkg jéghideg vaj, felkockázva
- 15 dkg liszt
- só
- 1 tojássárgája
- 2-3 evőkanál jéghideg víz
- 25 dkg eper
- 25 dkg rebarbara
- 4 evőkanál finomítatlan nádcukor
- 2 evőkanál étkezési keményítő
- opcionálisan: fűszerek (fahéj, vanília, kardamom, stb.)
Elkészítés
Elkészítjük a tésztát: aprítógépbe tesszük a felkockázott, és a jéghideg vajat (akár a mélyhűtőbe is tehetjük felhasználás előtt, hogy tényleg hideg legyen, a tészta állaga szempontjából nagyon fontos az alacsony hőmérséklet). Hozzáadjuk a lisztet, a sót, majd a géppel összedolgozzuk úgy, hogy csak nagyjából álljon össze, a vaj kb. borsónyi méretű maradjon. Ekkor hozzáadjuk a tojássárgáját és a hideg vizet, majd gyorsan összekeverjük még egyszer, így a tészta nagyjából összeáll. Kiöntjük egy nyújtódeszkára, és összegyúrjuk annyira, hogy fóliába tudjuk csomagolni. Hűtőbe tesszük legalább egy órára (vagy egy egész éjszakára).
A sütőt 190C fokra előmelegítjük. Összekeverjük a felkockázott epret és rebarbarát a nádcukorral és a keményítővel, ill. ha használunk, a fűszerekkel. A tésztából kb. egy 25 cm átmérőjű korongot nyújtunk, és egy sütőpapírral borított, liszttel meghintett tepsire fektetjük. A korong szélén kb. 4-5cm-nyi peremet hagyunk, a közepébe pedig szépen elrendezzük a gyümölcsöket. A szélét körben ráhajtjuk . (A nagy középső rész így szabadon van, csak a szélét borítja tészta). A tészta szélét vékonyan megkenhetjük tojásfehérjével. Kb. 35-40 perc alatt sül aranyszínűre. Amikor elkészült, lehűtjük, és magában, vagy vaníliafagylalttal tálaljuk.