Éljen a Húsgolyó Nap!! Íme egy alkalomhoz illő, méltó recept!
A húsgolyókat azt hiszem, mindenki szereti, így nem csoda, hogy Húsgolyó Nap is létezik a világon. Én azért kedvelem nagyon ezeket az aprócska vagy éppen nagyobb gombócokat, mert sokféleképpen variálható a fűszerezésük. Most egy komplexebb szendvicsbe álmodtam őket, a csili csípőssége, a citrom frissessége és a curry zamata tökéletesen kiegészítik egymást.
Hozzávalók
4 szendvicshez- A húsgombócokhoz:
- 1 csokor újhagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 25 dkg sertés-marha darált hús
- fél biocitrom lereszelt héja
- fél csapott kávéskanál őrölt csili (vagy 1 kis csilipaprika kimagozva, kierezve, finomra aprítva)
- só
- zsemlemorzsa
- bő olaj a sütéshez
- A sárgaborsókrémhez:
- 15 dkg sárgaborsó
- 1 nagy csipet currypor
- kevés só
- 1 kis csokor bazsalikom
- Az összeállításhoz:
- 4 tetszőleges péksütemény
Elkészítés
A sárgaborsókrémhez a borsót átöblítjük, és egy éjszakára hideg vízbe áztatjuk. Másnap leszűrjük, átöblítjük, majd hideg vízben feltesszük főni. Curryvel és sóval ízesítjük, puhára főzzük, levét elfőzzük. Mikor elkészült, megvárjuk, hogy kihűljön. Ezután késes aprítóban krémesre törjük, és belekeverjük az aprított bazsalikomot.
A húsgolyókhoz megpucoljuk, felaprítjuk az újhagymát és a fokhagymát, majd összekeverjük a darált hússal és az összes fűszerrel. Kis gombócokat formázunk belőle (8 darabot), zsemlemorzsába forgatjuk, és közepesen forró, bő olajban átsütjük őket.
A péksüteményeket kettévágjuk, megkenjük a sárgaborsókrémmel, és megtöltjük húsgombócokkal. Zöldségekkel tovább ízesíthetjük a szendvicseket.