Egyél egy bagelt nap van!
Ma van a Nemzetközi „Egyél egy bagelt nap!”, így ennek örömére, ma reggel frissen sült bagel volt a reggeli, 3 féle szórással, hogy ne legyen unalmas! A bagelt elkészíteni nem nagy ördöngösség, azonban odafigyelést igényel, és sok kis apróságból áll össze ez a csoda, ami persze frissen, ropogósan az igazi!
Hozzávalók
6 darabhoz- 50 dkg liszt
- 50 g élesztő
- 280 ml víz
- 1 ek. só
- 1 ek. cukor
Elkészítés
A lisztet és a sót szitáld össze a dagasztógép keverőtáljába, majd egy kis tálban langyos-cukros vízben morzsold el az élesztőt. 4-5 perc alatt felfut, akkor kell a liszthez önteni, és a géppel fényesre dagasztani, majd 1,5 óra alatt négyszeresére keleszteni a tésztát. Ezután a szétát 6 egyenlő részre osztjuk, és 20-25 centis hengereket készítünk belőlük.
A két végét összecsípjük, majd 20-25 percet kelni hagyjuk még a nyújtódeszkén.
Ha ezzel megvagyunk egy nagy lábasban vizet forrósítunk, amibe vagy 5ek mézet, vagy 20dekagramm cukrot teszünk, és amikor forr, a bagel korongokat 1 percig főzzük a szirupos vízben. Innen egyenesen a sütőpapírral kibélelt tepsibe kerülnek, ahol a kiválasztott szórás kerül rájuk.
180 fokra előmelegített sütőben addig sütjük, amíg szép aranybarnára nem sülnek.