Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
A fotó illusztráció

Extrán ciromos csiga

Mert a fahéjas tekercs már teljesen tavalyi
2018. January 16.

Hozzávalók

12 nagy csigához
  • A tésztához:
  • 2,5 tk. élesztő
  • ¾ csésze langyos tej
  • ½ csésze sótlan vaj (szobahőmérsékletű)
  • 2 tojás
  • ¼ csésze cukor
  • 2 tk. vanília aroma
  • 1 citrom reszelt héja
  • 4,5 csésze liszt
  • ½ tk. só
  • ¼ tk. szerecsendió
  • A citromos töltelékhez:
  • 1 csésze cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 4 ek. sótlan vaj (lágy)
  • ¼ tk. porított gyömbér
  • egy csipet szerecsen dió
  • 2 citrom leve (1/4 csésze)
  • A mázhoz:
  • 1 citrom reszelt héja és leve
  • 110g krémsajt
  • 1 csésze porcukor

Elkészítés

Szórjuk az élesztőt a langyos tejbe, hagyjuk állni pár percig, míg felhabosodik. A keverő lapátos fejével alacsony fokozaton keverjük a tejbe a vajat, a tojásokat, a cukrot, a vanília aromát, a citromhéjat, és 1 csésze lisztet. Ezután jöhet bele a só és a szerecsendió. Keverjünk bele még annyi lisztet, hogy puha, de ragacsos tésztát kapjunk.

Tegyük fel a dagasztó fejet, és dagasszuk a tésztát alacsony fokozaton, míg sima, hajlékony, nyújtható állaga lesz (kb. 5 perc). Vékonyan kenjük be a tészta felületét növényi olajjal, fedjük le a tálat fóliával, majd konyharuhával, hagyjuk 1 órát kelni.

Míg kel, állítsuk össze a tölteléket. Tegyük egy tálba a cukrot, reszeljük rá a citromhéjat, majd ujjainkkal dolgozzuk össze. Adjuk hozzá a vajat, keverjük össze kézi habverővel, míg habos és sűrű lesz. Keverjük hozzá a szerecsendiót és a gyömbért. Lassan csurgassuk hozzá a citromlevet, verjük fel. Lágy, de mégis krémes állagú keveréket kell kapnunk. Pihentessük hűtőben legalább fél órát.

Vékonyan kenjünk ki egy 33×23 cm-es tepsit. A tésztát nyújtsuk kb. 10×15-ös téglalappá, kenjük ré a tölteléket, majd szorosan tekerjük fel. Vágjuk fel 12 egyforma csigára, helyezzük őket a tepsibe, egyik vágott oldalukkal lefele. Fedjük le konyharuhával, hagyjuk kelni 1 órát.

Melegítsük elő a sütőt 175°C-ra, tegyük a csigákat a sütőbe, süssük 35 percig. Ezalatt készítsük el a mázat. Verjük a citromlevet és a krémsajtot lággyá, majd adjuk hozzá a porcukrot, keverjük krémessé. Amint kész vannak a csigák, csurgassuk meg azokat a mázzal, szórjunk rájuk reszelt citromhéjat. Hagyjuk hűlni 10 percig, mielőtt fogyasztjuk.

forrás: The Kitchn

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Süssünk teljes kiőrlésű lisztből fahéjas csigát!

Süssünk teljes kiőrlésű lisztből fahéjas csigát!

Egy hűvösebb őszi napon kevés jobb dolgot tudok elképzelni, mint begubózni otthon egy pohár forró csokival és a saját sütőnkben sült egészséges, teljes kiőrlésű fahéjas csigákkal.
Pihe-puha pizzás csigatészta, sok és sokféle sajttal megtöltve

Pihe-puha pizzás csigatészta, sok és sokféle sajttal megtöltve

Tudtátok, hogy Amerikában a sajtos pizzának külön emléknapja van? Ennek örömére sütöttem is egy finomságot, kicsit csavarva az eredeti recepteken. A tészta nem klasszikus pizzatészta, viszont pihe-puha csigákat készíthettek belőle. Sajtokból pedig minél többféle, annál jobb, mehet bele minden, a hűtő mélyén lapuló sajtmaradék!

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!