Darált húsos csiga
Oké, vegetáriánusoknak ne készítsétek el, de rajtuk kívül nem nagyon tudok olyan embert mutatni, aki ne lett volna oda ezért a sós sütiért. A kakukkfű a lelke, ki ne hagyjátok!
Hozzávalók
10-12 darabhoz- A tésztához:
- 50 dkg liszt
- 1 csomag instant élesztő
- 1 kávéskanál só
- 5 dkg vaj
- 2 tojássárgája
- kb. 2,8-3 dl tej
- A töltelékhez:
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 kisebb fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 25 dkg darált hús (sertés-marha)
- 15 dkg paradicsompüré
- só, őrölt fekete bors
- 4 ág kakukkfű lecsipkedett levelei
- 20 dkg karakteresebb ízű, zsírosabb sajt (edami, gouda stb.)
Elkészítés
A lisztben elkeverjük az élesztőt és a sót. Elmorzsoljuk benne a vajat, majd hozzáadjuk a tojássárgájákat. Először beleöntünk fél dl langyos tejet, majd dagasztani kezdjük. Ezt követően még annyi tejet adunk hozzá, hogy puha, rugalmas tésztát kapjunk. Letakarjuk, majd meleg helyen a kétszeresére kelesztjük.
Közben elkészítjük a tölteléket. Egy serpenyőben felhevítjük az olívaolajat, majd a megpucolt finomra aprított vöröshagymát párolni kezdjük rajta. Hozzáreszeljük a fokhagymát, rátesszük a darált húst, kevergetve fehéredésig sütjük. Rákanalazzuk a paradicsompürét, fűszerezzük sóval, borssal, valamint a kakukkfű lecsipkedett leveleivel, és pár perc alatt összefőzzük. Félretesszük hűlni. A sajtot lereszeljük.
A megkelt tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, téglalap alakúra nyújtjuk. Egyenletesen, körben a széleket üresen hagyva megkenjük a kihűlt töltelékkel, megszórjuk a lereszelt sajt kb. 2/3-ával. Rövidebbik oldalától kezdve szorosan feltekerjük, majd a hengert kb. 2,5 cm széles darabokra vágjuk.
A csigákat oldalukra fordítva sütőpapírral leterített sütőlemezre helyezzük (hagyunk pár cm távolságot köztük). Tetejüket megszórjuk a maradék sajttal, és 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 20-22 perc alatt készre sütjük.