Cukormentes áfonyás sajttorta házi tortazselével
Szaszkó Andi, a Salátagyár blog szerzőjének receptje. Kövesd Andit a Facebookon, az Instagramon és a YouTube-on is!
A hagyományos mascarponés sajttortákhoz képest kevesebb kalóriát, szénhidrátot és zsírt tartalmaz, így azok is nyugodt szívvel fogyaszthatnak belőle 1-2 szeletet, akik aktív életmódváltásban vannak. A család többi – kevésbé tudatos – tagja pedig észre sem fogja venni a különbséget a hagyományos ízekhez képest!
Hozzávalók
22 cm átmérőjű tortaformához- A torta alapjához:
- 30 dkg zabkeksz
- 5 dkg olvasztott vaj
- A cukormentes mascarponekrémhez:
- 50 dkg light mascarpone
- 20 dkg cukrozatlan habtejszín
- 20 dkg cukornak megfelelő édesítőszer a krémhez + 6 dkg cukornak megfelelő a házi tortazseléhez
- 30 g zselatin fix
- 1 ek. vanília aroma
- A házi tortazseléhez:
- 30 dkg áfonya
- 3 dl hideg víz
- 2 dkg tápióka keményítő
Elkészítés
A zabkekszet ledaráljuk, majd az olvasztott vajjal alaposan összekeverjük és a tortaforma aljába egyenletes vastagságban belenyomkodjuk.
A light mascarponét a vanília aromával ízesítjük, majd az édesítőszer felével kihabosítjuk. A cukrozatlan habtejszínt az édesítőszer másik felével kemény habbá verjük, majd a mascarponéhoz keverjük. Végül folyamatos keverés mellett a krémhez adjuk a zselatin fixet. Az elkészült tortakrémet a vajas, zabkekszes rétegre simítjuk, és megszórjuk a friss áfonyával.
A házi tortazseléhez 2 dl vizet felforralunk az édesítőszerrel.
Közben a maradék 1 dl hideg vizet simára keverjük a tápióka keményítővel, és folyamatos keverés mellett a felforralt édesítős vízhez adjuk. Addig főzzük, amíg besűrűsödik és áttetszővé nem válik (nem lesz teljesen átlátszó).
Az így elkészült házi tortazselét az áfonyás réteg tetejére öntjük, és egyenletesen elosztjuk rajta.
Az elkészült sajttortát minimum 4-6 órára hűtőbe tesszük, utána szépen szeletelhető.
Ezt a receptet is próbáld ki: