Cukkinitészta húsos raguval
Ha valaki diétázik, nagyon sokszor érezheti úgy, hogy nem is a szokások vagy a mennyiségek, hanem az ízek hiányoznak neki. Jó hír, hogy a finom, tésztához tálalt ragukról sem kell lemondaniuk, még úgy sem, ha (az amúgy nagyon egészséges) teljes kiőrlésű tésztákat mellőznék egy ideig. A nyári cukkiniszezonban szuper alternatíva a cukkinitészta, amit kedvetek szerint vághattok vékonyabbra vagy vastagabbra, sőt már cukkinispirálozót is vásárolhattok néhány üzletben.
Hozzávalók
4 személyre- A „tésztához”:
- 4 db zsenge cukkini (színesekből is készíthetjük)
- kevés olívaolaj, só
- A raguhoz:
- 1 teáskanál olívaolaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 50 dkg (zsírszegény) sertés vagy marha darált hús
- 25 dkg hámozott, aprított paradicsom
- 1 kis marék bazsalikom + a díszítéshez
- 2-2 ág oregánó és kakukkfű
- 1 kis ág rozmaring
- só
- 20 dkg magozott, fekete olajbogyó
Elkészítés
A cukkinit megmossuk, majd a magos részét kihagyva csíkokra vágjuk. A héját hagyjuk rajta! Maguk a csíkok lehetnek szélesebbek vagy keskenyebbek, én egyszerűen zöldséghámozóval szoktam körbevágni, körbehámozni a középső magos részt.
Serpenyőben kevés olajat hevítünk, majd erős lángon pár perc alatt átsütjük rajta a cukkinicsíkokat. Kissé megsózzuk.
Közben a ragut is elkészítjük. Egy másik serpenyőben felhevítjük az olajat, majd a megpucolt, finomra vágott fokhagymát párolni kezdjük rajta. Rátesszük a darált húst, fehéredésig pirítjuk, majd hozzáadjuk a paradicsomot, a csíkozott bazsalikomot, az oregánó és a kakukkfű lecsipkedett leveleit, a finomra aprított rozmaringleveleket, majd megsózzuk.
A ragut közepes lángon sűrűre főzzük, végül hozzáadjuk a lecsepegtetett olajbogyót is.
A kész fűszeres ragut a cukkinitésztával együtt tálaljuk, bazsalikomlevelekkel díszítjük.