Csokis réteg. Körtés réteg. Vaníliás réteg. Karamellás réteg. Ez Olivér séf legújabb torta receptje címszavakban.
Ha családunkat, vagy vendégeinket szeretnénk elkápráztatni a hétvégén, akkor készítsük el ezt a különleges tortát. Igaz, hogy nem a pár perc alatt összedobom édesség kategóriába tartozik, de mindenképpen megéri!
Hozzávalók
- A csokis réteghez:
- 180 g tejcsokoládé
- 120 g étcsokoládé
- 110 g vaj
- 1 evőkanál vanília aroma
- 120 g sózatlan mogyoró
- 60 g natúr kukoricapehely (corn flakes)
- A körtés réteghez:
- 4-5 db közepes körte
- 400 g körtebefőtt
- 2 evőkanál keményítő
- 3 púpozott evőkanál cukor
- 1 csapott teáskanál őrölt szegfűszeg
- 1 csapott teáskanál fahéj
- 2 cl körte pálinka
- A vaníliás réteghez:
- 8 db tojássárgája
- 100 g cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 500 ml 2,8%-os tej
- 1 db vanília rúd
- 2 dl habtejszín/cukrászhab
- 8 g zselatin
- A karamell réteghez:
- 100 g cukor
- 2 evőkanál víz
- 2 csipet só
- 2 dl zsíros tejszín
- 60 g vaj (ha sózott vajat használunk, nem kell beletenni plusz sót)
- 5 g zselatin
Elkészítés
A csokis réteg:
1. A mogyorót és a kukoricapelyhet törjük durvára.
2. A vajat, ét- és tejcsokoládét, vaníliát olvasszuk össze vízgőz felett, majd keverjük bele a mogyorós keveréket.
3. Egy 28 cm átmérőjű tortaforma alját béleljünk ki sütőpapírral, majd kapcsoljuk vissza rá az alját és egyengessük el benne a csokoládés masszánkat. Tegyük hűtőbe.
A körtés réteg:
1. A körtéket mossuk meg alaposan, majd hámozzuk meg és vágjuk fel kisebb kockákra.
2. A cukrot tegyük fel alacsony lángra, ha már szép aranybarna, öntsük bele a körtekockákat és hagyjuk karamellizálódni.
3. Ezután mehet bele a pálinka, fahéj és szegfűszeg, végül hagyjuk párolódni fedő alatt.
4. Amíg puhul, addig a körtebefőttet tegyük fel szintén főni, de csak pár percre, majd vegyük le és turmixoljuk péppé.
5. A karamelizállt körtét is vegyük le a tűzről addig, amíg hozzákeverjük a körtepépet, majd tegyük vissza és hagyjuk még pár percig főni.
6. Eközben a keményítőt egy kevés hideg vízben oldjuk fel, végül adjuk ezt is hozzá a körtéhez folyamatos keverés mellett és további 1-2 percig főzzük, míg besűrűsödik.
7. Hagyjuk szobahőmérsékleten kihűlni, majd egyengessük el a kihűlt csokis rétegre. Tegyük hűtőbe, míg elkészítjük a vaníliakrémet.
A vaníliás réteg:
1. Tegyük fel közepes lángra a tejet melegedni.
2. A vanília rudat vágjuk félbe és kaparjuk ki a magjait, adjuk a tejhez a kikapart héjjal együtt.
3. Közben a tojássárgáját kezdjük el kihabosítani a cukorral, vaníliás cukorral.
4. Ha már szép világos színe van, öntsük hozzá a meleg tejhez folyamatos keverés mellett!
5. Alacsony lángon kevergessük addig, amíg el nem éri a 70 fokot, ha nincsen hőmérőnk, akkor addig főzzük, míg csípősre nem melegszik.
6. Tovább nem szabad, mert összeugorhat a tojás!
7. A zselatinhoz adjunk hozzá egy kevés hideg vizet és tegyük félre duzzadni.
8. Ha jól megszívta magát (2-3 perc), adjuk hozzá a meleg tejes keverékhez és keverjük el, míg fel nem oldódik teljesen. Hagyjuk kihűlni.
9. A habtejszínt verjük kemény habbá robotgép segítségével és keverjük bele a kihűlt krémbe.
10. Ha elkészültünk, öntsük a körtés rétegre és simítsuk el egyenletesre. Tegyük vissza a hűtőbe 1 éjszakára.
A karamell réteg:
1. A cukrot a vízzel lassú tűzön olvasszuk fel, majd adjuk hozzá a vajat és a sót.
2. Ha teljesen felolvadt, öntsük hozzá a tejszínt is és főzzük még 1-2 percig (még mindig alacsony lángon!), amíg homogén szószunk nem lesz.
3. A zselatinhoz adjunk hozzá egy kevés hideg vizet és tegyük félre duzzadni.
4. Ha jól megszívta magát (2-3 perc), adjuk hozzá a meleg karamellhez és keverjük el, amíg fel nem oldódik teljesen.
5. Hagyjuk hűlni, végül öntsük rá a tortánk tetejére és hagyjuk megdermedni.