Csokitorta teával, de nem úgy
Tulajdonképpen nem volt kérdéses, hogy a csokoládénak több nap kell egy évben. Bár július 7-e a nemzetközi csokoládé nap, az Egyesült Államokban még sok nap ünnepli ezt az édességet: van Nemzeti Tejcsoki Nap, Fehér Csokoládé Nap, és van a nemzetközin kívül is Csokoládé Nap, ez pedig október 28-ára esik. És szerintem egészen természetes, hogy ha már ünnep van, akkor ünnepelni kell, és nyilvánvalóan tortával. És ha már torta, akkor egy olyan, amit régóta ki akartam próbálni.
A húgom ugyanis Dél-Afrikában járt, ahonnan a rooibos tea is származik. Rooibos ültetvényen is megfordult, és hozott nekem egészen elképesztő minőségű teát is, ami telt ízű, édeskés, de ugyanakkor földes, és megfelelő áztatás után szinte szirupos teát iszik az ember, a színe pedig majdnem, mint a fekete teáé. A puritán csomagolásban elrejtve találtam egy kis papírkát is meglepetés recepttel egy rooibos teás csokoládétortáról, amit némi változtatás után meg is osztok veletek, mert nagyon különleges és finom. Nem kell megijedni, a tea íze a háttérben megbújik, de mégis érezhető, és nagyon érdekes ízűvé teszi ezt a süteményt. Remélem, nektek is ízlik, nálunk teljes főnyeremény volt. Az író helyett kefírt is használhatsz.
Hozzávalók
- A tortához
- 30 dkg liszt
- 1 csomag (7g) sütőpor
- 1 tk szódabikarbóna
- 30 dkg cukor
- csipet só
- 25 dkg vaj
- 2 ½ dl rooibos tea
- 3 ek kakaópor
- 2 tojás kissé felverve
- 1 ¼ dl író
- 1 tk vaníliakivonat
- A mázhoz:
- 12 dkg porcukor
- 5 dkg kakaópor
- 5 ek (75 ml) író
- 6 dkg olvasztott vaj
Elkészítés
A sütőt melegítsd elő 180ºC-ra, egy csatos tortaformát (26 cm átmérőjű, vagy hasonló űrtartalmú) pedig vajazz ki. A lisztet szitáld át a sütőporral és a szódabikarbónval, majd keverd el a cukorral és a sóval. A vajat, a teát és a kakóport tedd fel melegedni, majd amikor már majdnem for, vedd le a tűzről és tedd félre egy keveset hűlni. Amíg hűl, keverd össze az írót, a tojásokat és a vaníliakivonatot. A még meleg kakaós, vajas, teás keveréket add a lisztes keverékhez, és alaposan dolgozd össze, majd add hozzá a tojásos írót is. Öntsd a masszát a tortaformába, majd mehet a sütőbe kb 45 percre, vagy amíg a széle el nem válik a formától de a teteje még kicsit remegős.
Amikor a torta készen van, a formában tedd egy rácsra hűlni, és közben készítsd el a mázat: a porcukrot szitáld át a kakaóval, majd keverd el az íróval és az olvasztott vajjal. Még melegen öntsd a szintén meleg tortára, szexin lecsorog, ha leveszed a forma oldalát, de rajta is hagyhatod, akkor egy réteg lesz a tetején. Hagyd szobahőmérsékletre hűlni és tálald.