Süssünk egy finom, krémes citromtortát!
Hozzávalók
- Piskótához:
- 8 db tojás
- 8 evőkanál liszt
- 8 evőkanál cukor
- 1 citrom reszelt héja
- fél csomag vaníliás cukor
- Sziruphoz:
- 100 ml víz
- 100 g cukor
- fél citrom leve
- Krémhez:
- 250 g mascarpone
- 100 g görög joghurt
- 2 dl habtejszín
- 2 db citrom leve és héja
- 200 g porcukor (ízlés szerint több)
- 2 evőkanál vanília aroma
- Lemon curd-höz:
- 4 db tojás
- 15 dkg cukor
- fél csomag vaníliás cukor
- 2 db nagy citrom leve és héja
- 20 dkg jó minőségű vaj
Elkészítés
Piskótához:
1. Szedjük szét a tojásokat. Kezdjük el a fehérjét felverni egy pici sóval, majd mikor kezd habosodni, adjunk hozzá 5 evőkanál cukrot és verjük kemény habbá.
2. A maradék cukorral (3 evőkanál) és a vaníliás cukorral habosítsuk ki a sárgáját is, adjuk hozzá a citrom héját.
3. Ha ez is meg van, öntsük hozzá a fehérjehabhoz és óvatosan forgassuk bele. Végül szitáljuk bele a lisztet és óvatosan, de gyors mozdulatokkal keverjük el.
4. Ne kevergessük sokáig, mert összeesik a tészta!
5. Öntsük bele a masszát egy 22 cm átmérőjű tortaformába, előmelegített sütőben süssük 180 fokon, 20-25 percig, de ellenőrizzük tűpróbával!
6. Ha kész, hagyjuk a formában kihűlni.
Sziruphoz:
1. Tegyük az összes hozzávalót egy kis lábasba és forraljuk össze őket. Hagyjuk kihűlni.
Krémhez:
1. A habtejszín kivételével minden hozzávalót tegyünk egy tálba és habosítsuk ki robotgép segítségével.
2. A hideg habtejszínt verjük habbá, majd óvatos mozdulatokkal forgassuk bele a krémünkbe.
Lemon curd-höz:
1. Vízgőz felett egy hőálló edényben megolvasztjuk a vajat.
2. Belereszeljük a citrom héját és hozzáadjuk a levét is, majd a tojáson kívül a többi hozzávalót is.
3. A tojásokat felverjük és vékony sugárban elkezdjük hozzácsurgatni a vajas keverékhez folyamatos keverés mellett.
4. Alacsony hőfokon főzzük tovább, míg be nem sűrűsödik.
5. Vigyázzunk, ne főzzük túl, mert rántotta lesz a krémünkből! Ha besűrűsödött, félretesszük szobahőmérsékletűre kihűlni.
Összeállítás:
1. A kihűlt piskótánkat három részbe vágjuk.
2. Az alsó piskótalapot visszarakjuk a tortaformába és jól meglocsoljuk a citromos sziruppal.
3. Jöhet rá egy adag mascarponés-citromos krém, erre jön a második lap és folytatjuk így a betöltést.
4. Hagyjunk a végére a mascarponés krémből egy keveset, ezzel vonjuk be a tortát kívülről is.
5. Mehet a hűtőbe dermedni. 1-2 óra múlva kivesszük és nyakon öntjük a tetejét a lemon curd-del, tetszés szerint díszítjük.