Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Bulgur rizottóval töltött portobello

A portobello, azaz nagy fejű csiperke csak arra vár, hogy megtöltsd.
2020. szeptember 14.

A teljes kiőrlésű durumbúzából készült bulgur ugyan nem gluténmentes szénhidrátforrás, viszont glikémiás indexe alacsonyabb, mint a rizsnek, és az elkészítési ideje is rövid, így kiváló alapanyaga az egészségtudatos táplálkozásnak. 

Hozzávalók

2 adaghoz
  • 6 db portobello gomba
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 15 dkg bulgur
  • 8 dl zöldség alaplé
  • 2 szár friss petrezselyem
  • 3 evőkanál reszelt parmezán sajt

Elkészítés

 

 A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra.

 A gombákat alaposan megtisztítjuk, majd 4 egész gombát sütőpapírral bélelt tepsibe teszünk a tönkjével felfelé, és az előmelegített sütőbe toljuk 15 percre. 

Egy edényben olívaolajat hevítünk, majd megfonnyasztjuk rajta a finomra aprított vöröshagymát és fokhagymát. A maradék két gombát vékony szeletekre vágjuk, és a hagymához adjuk, megpirítjuk. 

Ezután a bulgurt is beleöntjük, átpirítjuk, majd felöntjük két merőkanálnyi zöldség alaplével. Közepes lángon, fedő alatt főzni kezdjük. A maradék alaplét fokozatosan adagoljuk a bulgurhoz aszerint, ahogy veszi fel a folyadékot. Ennek köszönhetően finom krémesre puhul a rizottó.

Ha már a teljes adag alaplét hozzáöntöttük a bulgurhoz, beleszórjuk a frissen aprított petrezselymet és a parmezán sajtot. 

A megsült portobello gombák tönkjét és fekete részét kikanalazzuk, ebbe a mélyedésbe töltjük az elkészült rizottót, amit ízlés szerint megszórhatunk még friss petrezselyemmel. 

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Töltött french toast tekercs

Töltött french toast tekercs

Töltsd meg, tekerd fel!
Tépett répás szendvics

Tépett répás szendvics

Szendvicsből nem lehet eleget mutatni szeptember elején.
Őszibarackos clafoutis

Őszibarackos clafoutis

Tejes pitét egészségtudatos verzióban is készíthetsz, mutatjuk.

Napi ajánlatunk

Top videók

Kókuszos tejberizs

Egyszerű, melengető desszert hűvös napokra.

Baconbe tekert burgonya őszi salátával

Fetás sütőtöksaláta dobja fel a sült burgonyát.

Füstölt sajtos krumplipüréfasírt

Maradék krumplipüré hasznosítására is tökéletes!