Bulgur rizottóval töltött portobello
A teljes kiőrlésű durumbúzából készült bulgur ugyan nem gluténmentes szénhidrátforrás, viszont glikémiás indexe alacsonyabb, mint a rizsnek, és az elkészítési ideje is rövid, így kiváló alapanyaga az egészségtudatos táplálkozásnak.
Hozzávalók
2 adaghoz- 6 db portobello gomba
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 15 dkg bulgur
- 8 dl zöldség alaplé
- 2 szár friss petrezselyem
- 3 evőkanál reszelt parmezán sajt
Elkészítés
A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra.
A gombákat alaposan megtisztítjuk, majd 4 egész gombát sütőpapírral bélelt tepsibe teszünk a tönkjével felfelé, és az előmelegített sütőbe toljuk 15 percre.
Egy edényben olívaolajat hevítünk, majd megfonnyasztjuk rajta a finomra aprított vöröshagymát és fokhagymát. A maradék két gombát vékony szeletekre vágjuk, és a hagymához adjuk, megpirítjuk.
Ezután a bulgurt is beleöntjük, átpirítjuk, majd felöntjük két merőkanálnyi zöldség alaplével. Közepes lángon, fedő alatt főzni kezdjük. A maradék alaplét fokozatosan adagoljuk a bulgurhoz aszerint, ahogy veszi fel a folyadékot. Ennek köszönhetően finom krémesre puhul a rizottó.
Ha már a teljes adag alaplét hozzáöntöttük a bulgurhoz, beleszórjuk a frissen aprított petrezselymet és a parmezán sajtot.
A megsült portobello gombák tönkjét és fekete részét kikanalazzuk, ebbe a mélyedésbe töltjük az elkészült rizottót, amit ízlés szerint megszórhatunk még friss petrezselyemmel.