Brutálisan jó répatorta, amely az ünnepi asztal egyik éke lehet. Süssétek meg Ti is!
Nagyon-nagyon szeretek zöldségekkel sütni; répából, céklából vagy cukkiniből finom, szaftos süteményeket készíthetünk, ezek nem utolsó sorban sokkal egészségesebbek is hagyományos társaiknál. Húsvétra a klasszikus répás verzióra szavaztam, az olajos tészta puha és könnyű, a fűszerek plusz a narancs kombinációja pedig verhetetlen együtt.
Hozzávalók
1 magas, 18 cm átmérőjű kerek tortagyűrűhöz- 50 dkg sárgarépa (tisztítva mérve, kb. 60 dkg répából)
- 6 tojás
- 15 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 bionarancs lereszelt héja
- 2 dl olaj
- 15 dkg darált dió
- 15 dkg liszt
- 1 csomag sütőpor
- 10 dkg kandírozott narancshéj
- 1 kávéskanál őrölt gyömbér vagy 2 cm friss megpucolva, lereszelve
- pár reszelésnyi friss szerecsendió
- 1 csipet só
- A krémhez:
- 10 dkg vaj
- 3 evőkanál porcukor
- 25 dkg mascarpone
- 25 dkg ricotta vagy áttört túró
- pár csepp vaníliaaroma
- dióbél a díszítéshez
Elkészítés
A megpucolt sárgarépát finom lyukú reszelőn lereszeljük.
A tojásokat kikeverjük a kétféle cukorral, a lereszelt narancshéjjal és az olajjal. Összevegyítjük a diót a liszttel és a sütőporral, majd több részletben a tojásos masszához szitáljuk. Végül hozzákeverjük a sárgarépát, az aprított, kandírozott narancshéjat és a fűszereket.
A tésztát két részre osztjuk, és két darab sütőpapírral kibélelt, 18 cm-es tortagyűrűbe simítjuk. 170 fokos sütőbe toljuk, és tűpróbáig (kb. 30-40 perc) sütjük. Megvárjuk, hogy kihűljenek, majd eltávolítjuk a tortagyűrűket.
A krémhez a szobahőmérsékletű vajat felhabosítjuk a porcukorral. A szobahőmérsékletű mascarponét összekeverjük a ricottával, hozzáadjuk a vaníliát, majd fokozatosan a vajas részhez adagoljuk. Simára keverjük. A krém egyik felét a két tortalap közé, másik felét pedig a tetejére halmozzuk. Rusztikusan elkenjük, tetejét dióbéllel díszítjük.
Tipp: A tésztát süthetitek egyben is, ha a tortagyűrűtök elég magas, ilyenkor teljes hűlés után szeljétek vízszintesen két lapra a betöltéshez. Ha kevésbé magas tortát szeretnétek, nyissátok a tortagyűrűt 20-21 cm átmérőjűre.