Bolognai ragu gyorsítva
Nem vagyok amolyan gasztro-fundamentalista, aki kiátkoz minden, az EREDETI recepttől eltérő verziót, de ebben az esetben nem kerülhetem meg, hogy leszögezzem: a valódi bolognai ragu nem azonos a nálunk bolognaiként ismert mártásokkal, és különösen távol áll a löncshúsból és zacskós mártásalapból elkészített kollégiumi kreatúráktól.
Egy renden bolognaiban nem dominál a paradicsom, nincs benne oregánó és nem készül el fél óra alatt. Ellenben zöldségek frissítik a tartalmas szószt, és a megfelelően selymes állag eléréséhez rá kell szánni legalább 3-5 órát, főzési hőmérséklettől függően. Ez utóbbi eltántoríthatna minket, de erre találták fel a kuktát.
Hozzávalók
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 gerezd fokhagyma
- 6 dkg szalonna
- 1 kisebb fej hagyma
- 1 szál sárgarépa
- 2 szál szárzeller
- 1 babérlevél
- 1 csillagánizs (opcionális)
- 50 dkg darált marhahús
- 1 doboz kockázott paradicsom
- 1,5 dl vörösbor
- 1,5 dl hús alaplé (vagy húsleves)
- 1,5 dl tej
- só, bors
- parmezán sajt a tálaláshoz
Elkészítés
A kuktában olívaolajon megpirítjuk a kockára vágott szalonnát, hozzáadjuk a finomra vágott hagymát, fokhagymát, zellert, répát, és nagyjából 10 perc alatt puhára pároljuk. Rátesszük a darált húst és addig pirítjuk, míg minden folyadék elpárolog. Ekkor hozzáöntjük az alaplevet, a paradicsomot és a vörösbort, majd a kuktát lezárva nagyjából 40 percig főzzük. Miután kinyitottuk, hozzákeverjük a tejet, fűszerezzük, majd sűrűre forraljuk.
Tagliatelle tésztát főzzünk hozzá, azzal a legjobb.