Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Bolognai ragu gyorsítva

Mert milyen is tulajdonképpen egy igazán jó bolognai?
2017. June 24.

Nem vagyok amolyan gasztro-fundamentalista, aki kiátkoz minden, az EREDETI recepttől eltérő verziót, de ebben az esetben nem kerülhetem meg, hogy leszögezzem: a valódi bolognai ragu nem azonos a nálunk bolognaiként ismert mártásokkal, és különösen távol áll a löncshúsból és zacskós mártásalapból elkészített kollégiumi kreatúráktól.

Egy renden bolognaiban nem dominál a paradicsom, nincs benne oregánó és nem készül el fél óra alatt. Ellenben zöldségek frissítik a tartalmas szószt, és a megfelelően selymes állag eléréséhez rá kell szánni legalább 3-5 órát, főzési hőmérséklettől függően. Ez utóbbi eltántoríthatna minket, de erre találták fel a kuktát.

Hozzávalók

  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 6 dkg szalonna
  • 1 kisebb fej hagyma
  • 1 szál sárgarépa
  • 2 szál szárzeller
  • 1 babérlevél
  • 1 csillagánizs (opcionális)
  • 50 dkg darált marhahús
  • 1 doboz kockázott paradicsom
  • 1,5 dl vörösbor
  • 1,5 dl hús alaplé (vagy húsleves)
  • 1,5 dl tej
  • só, bors
  • parmezán sajt a tálaláshoz

Elkészítés

A kuktában olívaolajon megpirítjuk a kockára vágott szalonnát, hozzáadjuk a finomra vágott hagymát, fokhagymát, zellert, répát, és nagyjából 10 perc alatt puhára pároljuk. Rátesszük a darált húst és addig pirítjuk, míg minden folyadék elpárolog. Ekkor hozzáöntjük az alaplevet, a paradicsomot és a vörösbort, majd a kuktát lezárva nagyjából 40 percig főzzük. Miután kinyitottuk, hozzákeverjük a tejet, fűszerezzük, majd sűrűre forraljuk.

Tagliatelle tésztát főzzünk hozzá, azzal a legjobb.

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

A Grillezés hadművelet - 1. rész

A Grillezés hadművelet - 1. rész

Akhilleusz, grillrács és Topár Gábor

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!