Baconös-sajtos kiflik
Használjuk ki, hogy végre vége az élesztőhiányos heteknek! A legtöbb boltban ismét látni a polcokon a friss és a szárított élesztőt, nem kell vadászni rá, egy-egy pici darabkát kincsként őrizgetni, vészhelyzetekre tartogatni. Szóval épp itt az ideje egy jó nagy adag kelt kiflinek!
Hozzávalók
16 darabhoz- 50 dkg kenyérliszt
- fél kocka friss élesztő (vagy 1 tasak szárított élesztő)
- 3 dl tej
- 1 teáskanál cukor
- 1 púpozott kávéskanál só
- 4 evőkanál olaj
- kb. 8-10 dkg vaj vagy margarin
- 8 csík bacon
- 20 dkg sajt (pl. trappista, edami, cheddar)
Elkészítés
A lisztet dagasztótálba szórjuk. Az élesztőt belemorzsoljuk 2 dl meleg (de nem forró) tejbe, hozzáadjuk a cukrot, hagyjuk felfutni. A liszthez adjuk a többi meleg tejjel, a sóval és az olajjal együtt. Jól összegyúrjuk, sima tésztává dagasztjuk, majd letakarva, meleg helyen a kétszeresére kelesztjük.
A megkelt tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, 2 egyenlő részre osztjuk. Az így kapott két gombócot pár mm vékony körökké nyújtjuk, mindkét kört 8-8 darab körcikkre vágjuk.
A vajat vagy margarint felolvasztjuk, átkenjük vele a körcikkeket, azaz háromszögeket. Teszünk mindre fél-fél csík bacont (ha szükséges, visszahajtva) és a szélesebbek részükre egy-egy kocka sajtot. Innen, a szélesebb oldaltól indítva feltekerjük, kiflivé formázzuk mindet.
A kifliket sütőpapírral bélelt sütőlemezre helyezzük, hagyjuk még 15 percet kelni, majd a tetejüket is lekenjük az olvasztott zsiradékkal. 180 °C-ra előmelegített sütőben 20-22 perc alatt készre sütjük.