Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Baconös-sajtos kiflik

Hétvégi reggelire?
2020. May 15.

Használjuk ki, hogy végre vége az élesztőhiányos heteknek! A legtöbb boltban ismét látni a polcokon a friss és a szárított élesztőt, nem kell vadászni rá, egy-egy pici darabkát kincsként őrizgetni, vészhelyzetekre tartogatni. Szóval épp itt az ideje egy jó nagy adag kelt kiflinek! 

Hozzávalók

16 darabhoz
  • 50 dkg kenyérliszt
  • fél kocka friss élesztő (vagy 1 tasak szárított élesztő)
  • 3 dl tej
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 púpozott kávéskanál só
  • 4 evőkanál olaj
  • kb. 8-10 dkg vaj vagy margarin
  • 8 csík bacon
  • 20 dkg sajt (pl. trappista, edami, cheddar)

Elkészítés

 

A lisztet dagasztótálba szórjuk. Az élesztőt belemorzsoljuk 2 dl meleg (de nem forró) tejbe, hozzáadjuk a cukrot, hagyjuk felfutni. A liszthez adjuk a többi meleg tejjel, a sóval és az olajjal együtt. Jól összegyúrjuk, sima tésztává dagasztjuk, majd letakarva, meleg helyen a kétszeresére kelesztjük. 

A megkelt tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, 2 egyenlő részre osztjuk. Az így kapott két gombócot pár mm vékony körökké nyújtjuk, mindkét kört 8-8 darab körcikkre vágjuk. 

A vajat vagy margarint felolvasztjuk, átkenjük vele a körcikkeket, azaz háromszögeket. Teszünk mindre fél-fél csík bacont (ha szükséges, visszahajtva) és a szélesebbek részükre egy-egy kocka sajtot. Innen, a szélesebb oldaltól indítva feltekerjük, kiflivé formázzuk mindet. 

A kifliket sütőpapírral bélelt sütőlemezre helyezzük, hagyjuk még 15 percet kelni, majd a tetejüket is lekenjük az olvasztott zsiradékkal. 180 °C-ra előmelegített sütőben 20-22 perc alatt készre sütjük. 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Epres-vaníliás sütemény

Epres-vaníliás sütemény

Alapsüti, amit egyetlen eperszezonban sem lehet kihagyni!
Kolbászos-zöldbabos rizsszemtészta

Kolbászos-zöldbabos rizsszemtészta

Gyors, ezerképpen variálható ebéd a serpenyőből.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!