Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Lágy vaníliakrém ropogós karamelltetővel, ez a crème brûlée. Nálunk most fagyiként debütál!

A klasszikus francia édességnek a tengerentúlon egy teljes napot szenteltek, egészen pontosan július 27-ét. Az autentikus receptet kicsit újragondoltam, ízeit a nagy hőségre való tekintettel ezúttal fagyiba álmodtam. Sok-sok fagyi került már ki a konyhámból, bátran állíthatom, ez az egyik legfinomabb!
2017. July 27.

Hozzávalók

kb. 6 adaghoz
  • A fagyihoz:
  • 5 dl 3,5-4%-os tej
  • 8 dkg cukor
  • 1 zacskó vaníliás cukor (vagy egy kisebb vaníliarúd kikapargatott magjai)
  • 5 tojássárgája
  • A karamellhez:
  • 10 dkg kristálycukor
  • 0,6 dl tej vagy habtejszín
  • 2 dkg vaj
  • A tálaláshoz:
  • 1 nagyobb őszibarack
  • fagyis tölcsérek

Elkészítés

cremebruleefagyi1

A fagyihoz a tejet a cukorral és a vaníliás cukorral együtt felforraljuk. Lehúzzuk a tűzről, megvárjuk, hogy minimum langyosra hűljön.

A tojássárgájákat habverővel kikeverjük, majd folyamatos keverés mellett a tejhez csorgatjuk. Visszatesszük a tűzre, szintén folyamatos keverés mellett kissé besűrítjük. A kihűlt fagyialapot elkészíthetjük fagylaltgépben, de gép hiányában lefedhető, lapos tálba öntve, óránként átkeverve, a fagyasztóban is krémesre fagy.

A karamellhez a cukrot egy vastag aljú serpenyőbe szórjuk. Ráöntünk egy bő evőkanál vizet, majd rázogatva aranybarnára karamellizáljuk. Óvatosan hozzáöntjük a felforrósított tejet, rádobjuk a puha vajat, majd kevergetve egyneműsítjük a cukorral. Ha elkészült, lehúzzuk a tűzről, melegítéssel később ismét folyékonnyá tehető.

Az őszibarackot megmossuk, felkockázzuk. A fagyira szórjuk, majd közvetlenül tálalás előtt meglocsoljuk egy kevés karamellsziruppal.

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Hihetetlenül finom és krémes: Mascarponés málnafagyi

Hihetetlenül finom és krémes: Mascarponés málnafagyi

Akár fagyigép és állandó botmixeres átkeverés nélkül!

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!