Attól, hogy egy tésztaétel egyszerű alapanyagokból áll és viszonylag gyorsan elkészül, még lehet igazán telt, gazdag ízű.
Hozzávalók
4 adaghoz- 1 teáskanál olívaolaj
- 2 szelet csont nélküli tarja
- 3 evőkanál kockázott bacon/pancetta
- 1 nagyobb póréhagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 doboz aprított paradicsom (konzerv, 25 dkg)
- só, őrölt fekete bors
- 1 teáskanál morzsolt kakukkfű
- tört csilipaprika vagy egy pici friss aprítva, kierezve, kimagozva
- 25 dkg tetszőleges kisebb méretű, csőszerű tészta
- 20 dkg koktélparadicsom
- 4-5 db aszalt paradicsom
- parmezán és bazsalikomlevelek a tálaláshoz
Elkészítés
Egy nagy serpenyőben felhevítjük az olívaolajat, majd a felcsíkozott tarját 1 perc alatt, erős lángon elősütjük rajta. Ha készen van, szűrőkanállal kiszedjük a húst. A serpenyőt visszatesszük a tűzre, beleszórjuk a kockázott bacont, a megmosott, felkarikázott pórét és a megtisztított, aprított fokhagymát. Megdinszteljük, majd felöntjük az aprított paradicsommal. Sóval, borssal, kakukkfűvel és csilivel ízesítjük, éppen egy pici vizet öntünk hozzá, beletesszük a tarját, majd lassú tűzőn, kevergetve sűrű ragut főzünk.
Közben a tésztát lobogó, enyhén sós vízben al dentére főzzük.
Mikor a ragu már majdnem kész, hozzáadjuk a cikkezett koktélparadicsomot és a csíkozott aszalt paradicsomot, és további 5 percet főzzük. Hozzákeverjük a leszűrt tésztát, parmezánnal megszórva, bazsalikomlevelekkel díszítve tálaljuk.