Hogy kiegyensúlyozzuk a karácsonykor és szilveszterkor túláradó édes sütemény áradatot, készítsünk valami sós finomságot is, például ezt az aszalt paradicsommal különlegessé tett egészséges pogácsát.
Hozzávalók
- 1 dl tej
- 1 dkg nádcukor
- 5 dkg élesztő
- 30 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 5 dkg búzasikér
- himalája só
- szárított oregano
- szárított bazsalikom
- őrölt fokhagyma
- 5 dkg aszalt paradicsom
- 5 dkg natúr joghurt
- 1 db tojás
- 5 dkg zsírszegény trappista sajt
Elkészítés
Az élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk a nádcukorral és lefedve hagyjuk felfutni.
Közben összekeverjük a száraz hozzávalókat, a lisztet, a búzasikért, a sót és a fűszereket. A közepébe egy mélyedést formázunk és beleöntjük a felfutott élesztőt, majd ismét letakarjuk 10 percre.
Az aszalt paradicsomot felaprítjuk, majd hozzáadjuk a többi alapanyaghoz a natúr joghurttal együtt. A konyhai robotgép dagasztó fejével 10 percig keverjük a tésztát. Ezután letakarva meleg helyen legalább 30 percig kelni hagyjuk. (Sajnos nem fog annyira feljönni, mintha normál fehérlisztből készült volna, de a búzasikér segít rajta.)
A sütőt előmelegítjük 180°C-ra.
A megkelt tésztát liszttel megszórt nyújtófán vékonyra nyújtjuk, majd kettéhajtjuk, 90 fokot fordítunk rajta, ismét ketté hajtjuk, ismét fordítunk rajta, majd újból kinyújtjuk, és még 2-szer megismételjük a hajtogatást. Végül pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk és sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük a tésztát. Egy ecset segítségével alaposan megkenjük a pogácsák tetejét és oldalát a felvert tojással, majd megszórjuk egy csipet reszelt sajttal.
Az előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük.