Angol reggeli
…ahogy én készítem. Számos, területenként eltérő verziója létezik, most megmutatom, hogy én milyen elemekből állítom össze a britek kedvencét. Kicsit csaltam: a black puddingot véres hurkával helyettesítettem, hiszen nálunk ismertebb, és az eredetire nagyon emlékeztet. Egy biztos: laktató fogás, inkább brunch-ra azaz villásreggelire ajánlom. Vagy bármilyen más étkezésre, nem csoda, hogy itthon is sok bisztró felvette étlapjára az egész napos reggelik sorába.
A bőséges angol reggeli szokása régi hagyomány. A középkor nemessége ünnepnapokon megvendégelte az embereket, ilyen különleges alkalomnak számítottak az esküvők is. Ezeket mindig korán tartották, így az ifjú pár első közös étkezése ez a gazdag reggeli volt. A viktoriánus korban a reggelik adtak egész napra lendületet a vadászatokhoz. A dzsentri réteg szívesen tette fényűzővé a nap első étkezését: ezüsttel és a legszebb porcelánnal díszített asztalokon szolgálták fel a reggelit. Mivel hosszú étkezés volt, ezért egyedül ekkor nem volt illetlenség újságot olvasni az asztalnál. Hamarosan az angol középosztály átvette ezeket a szokásokat, ám nekik munkaidejükhöz kellett időzíteniük a reggeli ceremóniáját, ezért időpontja korábbra csúszott. Végül, az ipari forradalom hatására pedig a munkások is bevezették a bőséges reggeliket, hiszen kellett a kemény fizikai munkához a nehéz, sok energiát adó reggeli étkezés.
Hozzávalók
4 személyre- A zöldséges elemekhez:
- 1 konzerv fehér bab (kb. 25 dkg)
- 1 + 1 teáskanál olaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 15 dkg paradicsompüré
- 1 kis csipet cukor
- só, őrölt fekete bors
- 25 dkg koktélparadicsom
- 25 dkg apró barna csiperkegomba
- Húsok:
- 4 kisebb grillkolbász
- 4 kisebb véres hurka
- 8 szelet bacon
- Tojás:
- 4 darab egész tojás
- kevés olaj a sütéshez
- A tálaláshoz:
- tetszőleges kenyér, pirítós
Elkészítés
A babot lecsepegtetjük. Egy lábasban felhevítünk 1 teáskanálnyi olajat, majd a megtisztított, felaprított fokhagymát párolni kezdjük rajta. Ráöntjük a paradicsompürét, cukorral, sóval és borssal ízesítjük, kevergetve összefőzzük. Végül hozzáforgatjuk a babot.
Közben a grillkolbászt sütőtálba tesszük, forgatva átsütjük. A hurkát alaposan megszurkáljuk, sütőtálba helyezzük, kevés vizet öntünk alá, és szintén átsütjük.
A koktélparadicsomokat megmossuk, sütőtálba tesszük, meglocsoljuk a maradék olajjal, megsózzuk, és sütőben addig sütjük, amíg megpuhulnak, de nem veszítik el a formájukat. A kolbásszal és a hurkával egyszerre szoktam készíteni.
A bacont serpenyőben átsütjük, a visszamaradt zsírban megpirítjuk a gombákat. Sóval ízesítjük.
A tojásokból kevés olajon tükörtojásokat sütünk. Azonnal tálaljuk a melegen tartott babbal, kolbásszal, hurkával, paradicsommal, baconnel és gombával. Kenyérrel vagy pirítóssal kínáljuk.