Egyszerű de nagyszerű: Almás diós nudli
Hozzávalók
- 1kg burgonya
- 250g liszt
- só ízlés szerint
- 2 csapott evőkanál búzadara
- 2 evőkanál étkezési sertészsír
- 1 tojás
- Almamártás:
- 1 kg alma
- 5 evőkanál kristálycukor
- 1 evőkanál fahéj
- 1 citrom reszelt héja
- 50 g vaj
- Diós szóráshoz :
- 100 g dióbél
- 50 g porcukor
- 1 evőkanál fahéj
Elkészítés
A nudli:
1. A burgonyát a héjában megfőzzük, ha megfőtt megpucoljuk és burgonyanyomón áttörjük.
2. Ha kihűlt a burgonya, hozzákeverjük a lisztet, a tojást, a sót, a búzadarát és a sertészsírt, majd alaposan összedolgozzuk. 30 percet pihentetjük, közben elkészítjük az almamártást.
Almamártás:
1. Az almákat meghámozzuk és eltávolítjuk a magházukat, nagyobb darabokra vágjuk. Cukrot karamellizáljuk, hozzáadjuk az almákat, a fahéjat, a citrom reszelt héját, majd felengedjük éppen annyi vízzel, hogy ellepje és puhára főzzük.
2. Ha megfőtt, turmixgépbe tesszük a vajjal és krémesre turmixoljuk.
Diós szóráshoz :
1. A diót átválogatjuk, nehogy dióhéj kerüljön bele, majd durvára turmixoljuk és hozzáadjuk a porcukrot és a fahéjat.
2. A burgonyás tésztából apró darabokat csípünk, majd kézzel megsodorjuk. Lisztezett tálcára rakjuk a megsodort nudlikat, hogy ne tapadjanak össze, majd forró enyhén sós vízbe 2-3 perc alatt készre főzzük, akkor jó ha feljön a víz tetejére.
3. Leszűrjük, majd beleforgatjuk a dióba.
4. Az almamártást egy tetszőleges tányér aljára tesszük, ráhelyezzük a nudlikat, ízlés szerint porcukrozzuk!