Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Ajváros szószban készült karaj

Gyors ebéd sok-sok szafttal.
2021. január 21.

Ajvárt könnyedén vásárolhattok üveges kiszerelésben, így az sem baj, ha nem tettetek el nyáron (persze az a legjobb). Ezután már csak pár egyszerű hozzávaló kell, és kész is a gyors és szaftos ebéd. 

Hozzávalók

4 személyre
  • A húshoz:
  • 30 dkg tejföl
  • 10 dkg ajvár (csemege vagy csípős, ízlés szerint)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só, őrölt fekete bors
  • 8 kisebb szelet csont nélküli sertéskaraj
  • kevés olívaolaj a sütéshez
  • A nokedlihez:
  • 2 db tojás
  • kb. 3 dl víz
  • 1 kávéskanál só + a főzővízhez
  • 40 dkg liszt

Elkészítés

 

A tejfölt simára keverjük az ajvárral, a megpucolt, lereszelt fokhagymával, sóval és borssal. A karajszeleteket finoman kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk. Egy serpenyőben felhevítjük az olajat, majd 1-1 perc alatt kérget sütünk a hússzeletek mindkét oldalára. Ezután hozzáadjuk a tejfölös szaftot, felöntjük egy kevés vízzel, és közepes lángon, kb. 20-25 perc alatt (akár fedő alatt) készre sütjük-pároljuk. Ezalatt szépen besűrűsödik a szaft. 

Közben elkészítjük a nokedlit. A tojásokat keverőtálba ütjük, elhabarjuk, majd összekeverjük a vízzel, a sóval és a liszttel. A lisztet érdemes fokozatosan hozzáadni, sűrű állagú masszát kell kapnunk. Nem szükséges alaposan kidolgozni. A masszát lobogó, sós vízbe szaggatva kifőzzük, majd leszűrjük. 

A karajt a szafttal együtt, nokedlivel körítve tálaljuk, petrezselyemzölddel díszíthetjük. 

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Epres-habos képviselőfánk

Epres-habos képviselőfánk

Farsangkor ne hagyd ki a desszertek közül a krémes-roppanós képviselőfánkot!
Ananászos-baconös pulykamell

Ananászos-baconös pulykamell

Csak néhány hozzávaló kell ehhez a klassz ebédhez.
Duplán káposztás gnocchi

Duplán káposztás gnocchi

Pirított szalonnával, fejes és savanyú káposztával.

Napi ajánlatunk

Top videók

Kókuszos tejberizs

Egyszerű, melengető desszert hűvös napokra.

Baconbe tekert burgonya őszi salátával

Fetás sütőtöksaláta dobja fel a sült burgonyát.

Füstölt sajtos krumplipüréfasírt

Maradék krumplipüré hasznosítására is tökéletes!