Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Epres-habos képviselőfánk

Farsangkor ne hagyd ki a desszertek közül a krémes-roppanós képviselőfánkot!
2021. január 20.

Klasszikusan vaníliakrémmel és tejszínhabbal szoktuk megtölteni a pufi képviselőfánkokat, de persze elszakadhatunk a megszokottól: finom gesztenyekrémmel, mogyorókrémmel vagy akár tejszínhab-eperdzsem kombinációval is.

Hozzávalók

kb. 20 darabhoz
  • 8 dkg vaj vagy margarin
  • 2,5 dl víz
  • 2 nagy csipet só
  • 20 dkg liszt
  • 4 db tojás
  • késhegynyi sütőpor
  • A töltelékhez:
  • kb. 3 dl hideg habtejszín
  • sűrű eperdzsem

Elkészítés

 

Egy lábasban, közepes lángon összeolvasztjuk a vajat vagy margarint, a vizet és a sót. Amikor már folyékony, gyors mozdulatokkal hozzákeverjük a lisztet. Addig keverjük, amíg el nem válik az edény falától, és „pattogó-sercegő” hangot nem hallunk. Ekkor félrehúzzuk a lábast, és robotgéppel, egyesével beledolgozzuk a tojásokat. Hagyjuk langyosra hűlni, majd hozzáforgatjuk a sütőport is. A masszát habzsákba töltjük, és nagyobb diónyi adagokat nyomunk belőle egy sütőpapírral bélelt sütőlemezre. 

Egy nagyobb sütőtálat félig töltünk vízzel, és a sütő aljába tesszük. Ezzel együtt előmelegítjük a sütőt 180 °C-ra. A fánkokat sütőbe toljuk, és légkeveréssel 20 percig sütjük. Ezután mérsékeljük 160 °C-ra a hőmérsékletet, és további 10 percig sütjük a fánkokat, majd résnyire nyitjuk a sütő ajtaját, és így hagyjuk kihűlni a fánkokat.

A hideg tejszínt felverjük, ha szükséges, mehet hozzá 1 csomag habfixáló. A kihűlt képviselőfánkok tetejét éles késsel levágjuk, az üregeket megtöltjük a tejszínhabbal, kanalazunk mindre a dzsemből, végül visszatesszük a kalapokat.

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Ananászos-baconös pulykamell

Ananászos-baconös pulykamell

Csak néhány hozzávaló kell ehhez a klassz ebédhez.
Duplán káposztás gnocchi

Duplán káposztás gnocchi

Pirított szalonnával, fejes és savanyú káposztával.
Gesztenyés-almás palacsinta

Gesztenyés-almás palacsinta

Télies ízek palacsintába zárva.

Napi ajánlatunk

Top videók

Kókuszos tejberizs

Egyszerű, melengető desszert hűvös napokra.

Baconbe tekert burgonya őszi salátával

Fetás sütőtöksaláta dobja fel a sült burgonyát.

Füstölt sajtos krumplipüréfasírt

Maradék krumplipüré hasznosítására is tökéletes!