Tejszínhabos-gyümölcsös fánk
Fánkot nem csak farsangkor ehetünk, ugye? A képviselőfánk tésztájából készülő finomság egész évben megállja a helyét, ezúttal könnyű tejszínhabbal töltöttem meg, a tetejére pedig gyümölcsös szószt készítettem. Nyáron próbáljátok ki fagyival!
Hozzávalók
12 darabhoz- A tésztához:
- 4 dkg vaj
- 0,75 dl víz
- 1 csipet cukor
- 1 csipet só
- 7,5 dkg liszt
- 2+1 db tojás
- A töltelékhez és az öntethez:
- kb. 2,5 dl habtejszín
- 2 csapott evőkanál cukor
- 2 teáskanál vaníliaaroma
- 15 dkg fagyasztott erdeigyümölcs-keverék
Elkészítés
Egy lábasban, közepes lángon összeolvasztjuk a vajat, a vizet, a cukrot és a sót. Amikor már folyékony, fakanállal, gyors mozdulatokkal hozzákeverjük a lisztet. Addig keverjük, amíg elválik az edény falától, összeáll, és „pattogó-sercegő” hangot hallunk. Ekkor félrehúzzuk a lábast, és robotgéppel, egyesével beledolgozunk 2 tojást. A 3. tojást tálba ütjük, felverjük, és fokozatosan adagoljuk a masszához egészen addig, amíg sűrű, a habverőről „leszakadó” állagú tésztát kapunk. Hagyjuk kihűlni.
A masszát habzsákba töltjük, és diónyi adagokat nyomunk belőle egy sütőpapírral bélelt sütőlemezre.
Egy nagyobb sütőtálat félig töltünk vízzel, és a sütő aljába tesszük. Ezzel együtt előmelegítjük a sütőt 190 °C-ra. A fánkokat sütőbe toljuk, és légkeveréssel 20 percig sütjük. Ezután mérsékeljük 160 °C-ra a hőmérsékletet, és további kb. 5-6 percig sütjük, majd résnyire nyitjuk a sütő ajtaját, és így hagyjuk kihűlni a fánkokat.
A hideg tejszínt felverjük a cukorral és a vaníliával. A gyümölcsöt egy kis lábasban addig főzzük, amíg kicsit megpuhul, levet enged. Ízlés szerint adhatunk hozzá cukrot. A tejszínhabot sima csöves habzsákba kanalazzuk, a habzsák csövével óvatosan átszúrjuk a fánkokat, és belenyomjuk a habot. Tányérokra tesszük, és meglocsoljuk a meleg gyümölcsszósszal. Ha maradt tejszínhab, mellé tálaljuk.