Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Tejszínhabos-gyümölcsös fánk

Égetett tésztából, erdei gyümölcsös szósszal, vaníliával.
2021. May 20.

Fánkot nem csak farsangkor ehetünk, ugye? A képviselőfánk tésztájából készülő finomság egész évben megállja a helyét, ezúttal könnyű tejszínhabbal töltöttem meg, a tetejére pedig gyümölcsös szószt készítettem. Nyáron próbáljátok ki fagyival!  

Hozzávalók

12 darabhoz
  • A tésztához:
  • 4 dkg vaj
  • 0,75 dl víz
  • 1 csipet cukor
  • 1 csipet só
  • 7,5 dkg liszt
  • 2+1 db tojás
  • A töltelékhez és az öntethez:
  • kb. 2,5 dl habtejszín
  • 2 csapott evőkanál cukor
  • 2 teáskanál vaníliaaroma
  • 15 dkg fagyasztott erdeigyümölcs-keverék

Elkészítés

 

Egy lábasban, közepes lángon összeolvasztjuk a vajat, a vizet, a cukrot és a sót. Amikor már folyékony, fakanállal, gyors mozdulatokkal hozzákeverjük a lisztet. Addig keverjük, amíg elválik az edény falától, összeáll, és „pattogó-sercegő” hangot hallunk. Ekkor félrehúzzuk a lábast, és robotgéppel, egyesével beledolgozunk 2 tojást. A 3. tojást tálba ütjük, felverjük, és fokozatosan adagoljuk a masszához egészen addig, amíg sűrű, a habverőről „leszakadó” állagú tésztát kapunk. Hagyjuk kihűlni.

A masszát habzsákba töltjük, és diónyi adagokat nyomunk belőle egy sütőpapírral bélelt sütőlemezre. 

Egy nagyobb sütőtálat félig töltünk vízzel, és a sütő aljába tesszük. Ezzel együtt előmelegítjük a sütőt 190 °C-ra. A fánkokat sütőbe toljuk, és légkeveréssel 20 percig sütjük. Ezután mérsékeljük 160 °C-ra a hőmérsékletet, és további kb. 5-6 percig sütjük, majd résnyire nyitjuk a sütő ajtaját, és így hagyjuk kihűlni a fánkokat.

A hideg tejszínt felverjük a cukorral és a vaníliával. A gyümölcsöt egy kis lábasban addig főzzük, amíg kicsit megpuhul, levet enged. Ízlés szerint adhatunk hozzá cukrot. A tejszínhabot sima csöves habzsákba kanalazzuk, a habzsák csövével óvatosan átszúrjuk a fánkokat, és belenyomjuk a habot. Tányérokra tesszük, és meglocsoljuk a meleg gyümölcsszósszal. Ha maradt tejszínhab, mellé tálaljuk. 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Kaliforniai paprikával töltött csirkecomb kuszkusszal és tzatzikivel

Kaliforniai paprikával töltött csirkecomb kuszkusszal és tzatzikivel

A húsos ételekbe is csempéssz sok-sok zöldséget!
Csirkefalatok keményítős bundában

Csirkefalatok keményítős bundában

Sült burgonyával, fokhagymás majonézzel és gyömbéres-szezámos répasalátával
Meggyes-pudingos rétes

Meggyes-pudingos rétes

Használd fel a kamrapolc utolsó befőttjeit!

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!