Ajváros szószban készült karaj
Ajvárt könnyedén vásárolhattok üveges kiszerelésben, így az sem baj, ha nem tettetek el nyáron (persze az a legjobb). Ezután már csak pár egyszerű hozzávaló kell, és kész is a gyors és szaftos ebéd.
Hozzávalók
4 személyre- A húshoz:
- 30 dkg tejföl
- 10 dkg ajvár (csemege vagy csípős, ízlés szerint)
- 2 gerezd fokhagyma
- só, őrölt fekete bors
- 8 kisebb szelet csont nélküli sertéskaraj
- kevés olívaolaj a sütéshez
- A nokedlihez:
- 2 db tojás
- kb. 3 dl víz
- 1 kávéskanál só + a főzővízhez
- 40 dkg liszt
Elkészítés
A tejfölt simára keverjük az ajvárral, a megpucolt, lereszelt fokhagymával, sóval és borssal. A karajszeleteket finoman kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk. Egy serpenyőben felhevítjük az olajat, majd 1-1 perc alatt kérget sütünk a hússzeletek mindkét oldalára. Ezután hozzáadjuk a tejfölös szaftot, felöntjük egy kevés vízzel, és közepes lángon, kb. 20-25 perc alatt (akár fedő alatt) készre sütjük-pároljuk. Ezalatt szépen besűrűsödik a szaft.
Közben elkészítjük a nokedlit. A tojásokat keverőtálba ütjük, elhabarjuk, majd összekeverjük a vízzel, a sóval és a liszttel. A lisztet érdemes fokozatosan hozzáadni, sűrű állagú masszát kell kapnunk. Nem szükséges alaposan kidolgozni. A masszát lobogó, sós vízbe szaggatva kifőzzük, majd leszűrjük.
A karajt a szafttal együtt, nokedlivel körítve tálaljuk, petrezselyemzölddel díszíthetjük.