Ajváros kocka
Sós nassolnivalóból sosem elég egy beszélgetős-borozós vagy sütögetős kerti összejövetelen. Legalábbis én még egyszer sem tudtam annyit sütni, hogy maradjon nekünk is másnapra. Ez a süti is „elkapkodós”, szerencsére összedobni sem áll sokból.
Hozzávalók
22-25 darabhoz- 25 dkg liszt
- 25 dkg vaj vagy margarin
- 1 teáskanál só
- 1 tojás + 1 a kenéshez
- 15 dkg túró
- kb. 8-10 dkg tejföl
- 3-4 evőkanál ajvár
- szezámmag a szóráshoz
Elkészítés
A lisztben elmorzsoljuk a hideg, kis kockákra vágott vajat vagy margarint. Elkeverjük benne a sót, hozzáadunk 1 elhabart tojást, a villával összetört túrót, gyúrni kezdjük. Apránként hozzáadjuk a tejfölt, annyi kell bele, amennyivel szépen összeáll a tészta. Folpakba csomagoljuk, 30 percre hűtőbe tesszük.
A pihentetett tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, kb. fél cm vékony téglalappá nyújtjuk. Megkenjük 3-4 evőkanál ajvárral, a széleket (körben 1 cm-t) üresen hagyjuk. Négy oldalról ráhajtjuk a tésztát az ajvárra, majd óvatosan elnyújtjuk. Ezután még egyszer megismételjük a hajtogatást. A 2. hajtogatás után már csak kissé nyújtjuk ki a tésztát, kb. 2-2,5 cm magasnak kell lennie. Éles, hosszú pengéjű, lisztbe mártott késsel tetszőleges méretű kockákra vágjuk.
A kockákat sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük egymástól pár cm távolságra. A tetejét lekenjük felvert tojással, majd megszórjuk a szezámmaggal. 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 20-22 perc alatt készre sütjük. A tepsin hagyjuk kihűlni.