Ilyen az, amikor Olivér séfünk kedvenc gyümölcsével ízesíti az egyik kedvenc desszertjét
Az áfonya-vanília kombó nagy kedvencem, a krémes úgyszintén , és mivel itt van az áfonya szezon, úgy gondoltam, hogy feldobom az egyik kedvenc desszertemet, az egyik kedvenc gyümölcsömmel. Lássunk is hozzá a nem túl bonyolult de szemet gyönyörködtető, ízlelő bimbókat bizsergető desszertnek!
Hozzávalók
25x30 tepsire vagy sütokeretre- 2 csomag leveles tészta
- 200g friss áfonya
- 120 g áfonya lekvár
- 1200ml tej
- 1 db vanília rúd
- 300 g kristálycukor
- 4 tojás
- porcukor(díszítéshez)
- 50g liszt
- 120 g kukorica keményítő
Elkészítés
A tésztát kinyújtom lisztezett felületen 2-3 mm vastagságúra , arra ügyelve, hogy a tepsi vagy a sütőkeret amibe majd végül összeállítjuk, 1 cm-rel mindenhol túl lógjon. Ha kinyújtottuk, sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük majd villával megszurkáljuk (Tipp: amit a felső rétegnek szánunk érdemes vékonyan bevágni akkora méretűre, amekkorát szeretnénk egy adagnak ,így könnyebb lesz vágni, és nem fog mindenfele repedni)
30 percre félrerakjuk pihenni, majd 200 fokos előmelegített sütőben aranybarnára sütjük ( kb 25 perc).
1liter tejet a vanília rúd kikapart magjával és a kristálycukorral felrakunk melegedni, egy másik edénybe belemérjük a lisztet, a tojások sárgáját, 2dl tejet,,és a keményítőt. Habverő segítségével csomómentesre keverjük, majd hozzáöntjük a vaníliás nem túl forró tejhez; éppen csak olvadjon el benne a cukor és oldódjon ki a vanília ,folyamatos kevergetés mellet suru pudingot főzünk.
Ha elkészült beleszórjuk az alaposan átmosott áfonyát.A tojások fehérjéjét kemény habbá verjük majd beleforgatjuk fakanál segítségével a pudingba. Ha elkészültek a tésztalapok belefektetjük a tepsibe, vagy kiszúrjuk a sütőkerettel 25×30 cm-es méretre, megkenjük áfonya lekvárral(ha nem kenhető a lekvárunk érdemes kevés vízzel langyosra melegíteni) majd mehet rá a krém.
A felso lapot méretre vágjuk ott ahol előzőleg sütés előtt bevágtuk , megkenjük a lapok alját a maradék áfonya lekvárral majd szorosan a krémre helyezzük. 1 éjszakára hűtőszekrénybe tesszük. Porcukorral friss erdei gyümölccsel díszíthetjük.