A kis csirkefalat, amely nagy titkot rejt
Ha ázsiai konyháról van szó, akkor leginkább vietnámi, vagy japán, és talán legkevésbé az európai-amerikai ízlésre formált kínai szerepel a listámon. Mégis, van egy recept, amihez újra meg újra visszatérek, nem csak azért, mert citrus is szerepel benne – és aki olvassa az Ízes életen megjelent írásaimat, tudja, hogy a citrus nálam nyert ügy -, hanem mert egyszerre ropog és szószos, és egyszerűen csak finom. És ezt nem csak én mondom, hanem mindenki, és bárki, aki megkóstolja. A fotón szereplő adagot most épp naranccsal készítettem, és amikor egy ismerősöm, aki épp csak felugrott hozzánk valamiért, bekapott egy falatot, láttam az elkerekedett szemén, hogy hű, na erre nem számított, olyan finom. Pedig csak egy ártatlan kis csirkefalatnak néz ki, valami barnás szósszal. Nem is lehetne csalókább…
A kis csirkefalat ugyanis nagy titkot rejt: ropogós panírt, és egy narancsos, csípős, savanyú, kesernyés, édes szószt, amihez ma már szinte minden hipermarketben elérhető hozzávalók kellenek. Még az utolsó, lédús, zamatos narancsokból érdemes elkészíteni, de citromból is nagyon finom. Most viszont olyan finom narancsot találtam, hogy egyszerűen nem készíthettem másból.
Hozzávalók
- ½ kg csirkemell felkockázva
- 1 tojás
- só, bors
- 5 dkg liszt
- 5 dkg kukoricakeményítő
- étolaj a sütéshez
- újhagyma a tálaláshoz
- A szószhoz:
- 1 ek étolaj
- 1 gerezd fokhagyma összezúzva
- 1 ujjnyi gyömbér lereszelve
- ½ tk csilipehely
- 1 ek mirin vagy rizsbor (elhagyható)
- 1 ½ ek szójaszósz
- 5 ek rizsecet
- 1 ek szezámolaj
- 1 narancs reszelt héja
- 3 ek narancslé
- 3 tk cukor, vagy ízlés szerint
- 1 ek kukoricakeményítő
Elkészítés
A tojást keverd össze a sóval és borssal, forgasd meg benne a felkockázott csirkemellet, majd tedd félre.
Készítsd el a szószt: 1 evőkanál olajon, közepes lángon párold a fokhagymát, a gyömbért és a csilipelyhet, míg illatos nem lesz. Ezután add hozzá a szezámolajat, a mirint, és a narancshéjat, majd kb. 1 perc kevergetés után a narancslevet, az ecetet, a szójaszószt, és a cukrot is. Keverd össze az 1 evőkanál kukoricakeményítőt 1 evőkanál hideg vízzel, és – ha már enyhén forr a szósz – add a serpenyőhöz. Keverd el amíg be nem sűrűsödik, kóstold meg, és ha szükséges, fűszerezd, vagy édesítsd. Ha túl sűrű, narancslével vagy vízzel higíthatod. Tedd félre míg megsütöd a csirkét.
Hevíts olajat egy mély serpenyőben. A kukoricakeményítőt és a lisztet alaposan keverd össze, majd forgasd meg benne a csirkét, és adagonként süsd ki. Bő olajban egyszerűbb, kevés olajban kicsit munkaigényesebb. Szedd papírtörölközőre, majd add a meleg szószhoz, és apróra vágott újhagyma zölddel megszórva, azonnal tálald.