Zöldcsütörtökön (is) aktuális: zöldséggel és gyümölccsel az erősebb immunrendszerért
2020. April 9.Gyenge immunrendszerrel kiszolgáltatottabbá válhatunk a betegségekkel, vírusokkal, így az új koronavírussal szemben is. Március eleje óta mindennapjaink része lett a koronavírus elleni küzdelem. Az alapos kézmosásról, a társas érintkezés kerüléséről, a fizikai kontaktus minimalizálásáról már mindenki hallott. Arról azonban kevesebb szó esik, hogy immunrendszerünk erősítésével hatékonyan segíthetjük szervezetünk védekezését, egy esetleges fertőzés esetén pedig a mielőbbi, szövődménymentes gyógyulást.
Szervezetünk immunválasza megerősíthető megfelelő mennyiségű zöldség és gyümölcs fogyasztásával, hiszen a zöldségek és a gyümölcsök tápanyagdúsak, tele vannak vitaminokkal, ásványi anyagokkal, élelmi rosttal és antioxidánsokkal. Sok szakember a superfoodok közé sorolja őket, amelyek az emberi szervezetben az egészség megőrzését vagy épp visszaállítását szolgálják. Egy jól összeválogatott, immunerősítést célzó étrend vagy kúra alapjai az általában könnyen beszerezhető cékla, sárgarépa, alma és kivi, illetve a piacon már megjelentek a hazai termelésű primőr zöldségek, mint a paradicsom, a paprika, a retek, a zöldhagyma, az uborka és a saláta.
A cékla rendszeres fogyasztása betegségmegelőző és gyulladáscsökkentő hatású, rendkívül magas betaintartalmának köszönhetően. Emellett kiváló vitaminforrás és gazdag ásványi anyagokban, rostokban, valamint antioxidánsokban. Ez igaz a sárgarépára is, amely bétakarotin-tartalma miatt elengedhetetlen az immunrendszer erősítéséhez, akár kúraszerűen is. Az alma számos pozitív hatása mellett szintén erősíti az immunrendszert, mert sok C-vitamint és antioxidánst tartalmaz. A kivi bővelkedik leginkább C-vitaminban: egy darab elfogyasztása fedezi a szervezet napi C-vitamin igényét, valamint nagyszerű immunerősítő, segítségével megelőzhető a szezonális betegségek, a nátha, a megfázás kialakulása, légúttisztító hatású, csökkenti a gyulladásokat. Érdekes, hogy bár sokan nem tudják, de a kivi hazánkban is megterem. A legtöbb zöldség és gyümölcs nyersen elfogyasztva a legegészségesebb, de azért bőven marad jótékony hatásuk elkészítve is. Levesek, főzelékek, saláták, mártogatósok vagy épp smoothie-k lehetnek belőlük, mind segíthetik egészségünk megóvását a különböző betegségekkel szemben, rövid és hosszú távon egyaránt.
Megfelelő mennyiségű friss zöldség és gyümölcs napi fogyasztásával javítható szervezetünk immunválasza és javulhat ellenálló képességünk is. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és az Európai Unió közös edukációs programja, az Európai Friss Kalandok idén immár harmadik éve népszerűsíti hazánkban a zöldség- és gyümölcsfogyasztást, illetve hívja fel a figyelmet ennek fontosságára. A kampány két kabalafigurája Frutti és Veggi a gyermekeket szólítja meg, míg a szüleiknek Wolf András séf kínál gasztro-tippeket, egészséges, gyors recepteket.