Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Egy remek trükk a válogatós gyerekekhez

A megoldás óvodás korunkból is ismerős lehet.
2018. May 14.

Sokszor nagyon nehéz új ételeket kóstoltatni a gyerekekkel – különösen igaz ez a zöldségekre és a gyümölcsökre. Egy ügyes trükk viszont lehet, hogy megoldást nyújt. A már oviban is az óvónők által alkalmazott párbaállításról van szó. Ott ugye kettesével kellett besorakozni, megfogni a másik kezét, és így kisétálni az udvarra játszani.

A párosítás pedig az ételeknél is működik: a kicsiknek olyan ételhez kínáljuk a zöldségeket, amelyet kedvelnek. Egy remek példa erre a tésztaétel. A tésztát rengeteg minden mellé lehet tálalni – különféle szószokkal, zöldségekkel, húsokkal – így könnyű párosító elem is. Emellett kedvelt étel, tehát valószínűleg a legkisebbek is örömmel fogyasztják.

Néhány tipp ahhoz, hogy ne túrják félre mégis az új elemeket a tésztából:

1.Vágjuk azokat kisebb méretre, hogy a tésztával együtt tudják egy falatban fogyasztani.

2.Ne kerítsünk nagy feneket annak, hogy valami újdonság van az ételben. Mindenki tányérjára ugyanolyan elemek kerüljenek.

3.Ha mégis rákérdeznek, mi ez, mondjuk el egyszerűen és röviden. Emlékeztessük rá őket, hogy honnan vannak (pl.: „Ez spárga. Emlékszel, most szombaton vettük együtt a piacon”), vagy hogy már korábban ettek is ilyet.

4.Azt sem kell külön szóvá tenni, ha megeszik az újdonságot (vagy ha nem). Ne dorgáljuk meg őket azért, ha a tészta elfogyott, de a brokkoli nem.

Ez a trükk nemcsak tésztával működik, hanem bármivel, ami a gyerkőc kedvence. Rizzsel is remekül működik, sőt, szendvicsekben is elbújtathatunk egy-egy újdonságot. Ne aggódjunk, ha elsőre nem jön be ez a trükk, próbálkozzunk tovább. A gyerekeknek több idő kell, hogy megbarátkozzanak új élelmiszerekkel. Rakjuk a tányérjukra mindig az újdonságból is, egyszer úgyis kipróbálják majd.

via: TheKitchn

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!