Zabkása, a szuperreggeli – készítsd el minden nap másképp!
2019. October 25.A zab és a zabkása egészségre gyakorolt pozitív hatásairól ódákat zengenek az életmódcikkek. Viszont ha minden egyes reggel – vagy a hét zömében – ezt reggelizzük, muszáj bevetni a kreativitást, hogy ne unjunk rá hamar. Szerencsére a lehetőségek tárháza szinte végtelen, igazítsuk ízlésünkhöz és a szezonális alapanyagokhoz a napindító kásánkat! Ehhez mutatok 5 egyszerű, de nagyszerű ötletet.
Turmix téliesítve
Hozzávalók (1 adaghoz):
50 g zabpehely
200 ml tej, növényi tej vagy víz
1 teáskanál méz (ízlés szerint)
fél-1 banán
1 kis marék kókuszchips
Nyáron sokaknak elegendő reggelire egy tápláló banánturmix, a hidegebb időben viszont inkább vágyunk valamiféle melengetőbb, sűrűbb, laktatóbb napindítóra. Ez a kása hozza a banánturmix-érzést, sőt, ha kókusztejjel készítjük, még külön édesítésre sincs szükség. A zabot a folyadékban felforraljuk, majd lassú tűzön, pár perc alatt krémesre főzzük. Ízlés szerint csorgatunk hozzá kevés mézet. Rákarikázzuk a banánt, végül megszórjuk kókuszchipsszel.
Sós kása
Hozzávalók (1 adaghoz):
50 g zabpehely
200 ml víz vagy zöldség alaplé
só, őrölt fekete bors
1+1 teáskanál olívaolaj
100 g cukkini
1 tojás
újhagymazöld
Vannak, akik nem szeretnek reggel édeset fogyasztani. Jó hír, hogy a semleges ízű zab sósan is ugyanolyan finom. Például nyers, főtt vagy sült zöldségekkel, magokkal, csírákkal vagy sült sonkával.
A zabot a folyadékban felforraljuk, majd lassú tűzön, pár perc alatt krémesre főzzük. Sózzuk, borsozzuk. Közben egy serpenyőben, 1 teáskanál olajon átsütjük a megmosott, felkockázott cukkinit. Megsózzuk. A többi olajon tükörtojást sütünk, a sárgáját szintén megsózzuk. A sült cukkinit a kész kására halmozzuk, rácsúsztatjuk a tükörtojást, végül megszórjuk felcsíkozott újhagymazölddel.
Almás-mézesfűszeres
Hozzávalók (1 adaghoz):
40 g zabpehely
150 ml víz + a pároláshoz
fél kávéskanál mézeskalács fűszerkeverék
1 teáskanál méz (ízlés szerint)
1 nagyobb alma
gránátalma magok, aszalt és szárított áfonya és dió a tetejére
Egy falat karácsony vagy adventi vásári hangulat…
A zabot a vízben felforraljuk, majd lassú tűzön, pár perc alatt krémesre főzzük. Ízesítjük a mézesfűszerrel és mézzel. Közben az almát megmossuk, meghámozzuk, majd kis kockákra vágjuk. Kevés vízben megpároljuk, a kész zabhoz keverjük. Gránátalma magokkal, áfonyával és dióval megszórva tálaljuk.
Chia magos
Hozzávalók (1 adaghoz):
40 g zabpehely
10 g chia mag
200 ml tej, növényi tej vagy víz
1 teáskanál méz (ízlés szerint)
1 nagy marék fagyasztott erdei gyümölcs
A chia mag remekül eltelít, érdemes a zabkásába is belekeverni. A fagyasztott gyümölcsöt pedig közvetlenül a mélyhűtőből szórjuk a meleg kására, a hideg-meleg isteni együtt!
A zabot és a chia magot a folyadékban felforraljuk, majd lassú tűzön, pár perc alatt krémesre főzzük, közben mézzel édesítjük. Közvetlenül tálalás előtt fagyasztott gyümölcsöt teszünk a tetejére.
Sütőtök reggelire is
Hozzávalók (1 adaghoz):
30 g zabpehely
120 ml víz
1 kávéskanál őrölt fahéj
100 g sült sütőtökpüré
1 marék vegyes olajos mag és mazsola
A sült sütőtökpüré a zabkásánkhoz is remek választás. Dobjuk fel olajos magokkal, és délig tuti nem leszünk éhesek.
A zabot a vízben felforraljuk, majd lassú tűzön, pár perc alatt krémesre főzzük. Édesíthetjük is, de a sült sütőtök magában is elég édes, ezért ez a lépés ízlés szerint el is hagyható. Hozzákeverjük a sült sütőtökpürét, durvára vágott olajos magokkal és mazsolával megszórva tálaljuk.